opschrift middenvoor: (in een cirkel:) '50 jaar Bijlmer Amsterdam 50 jaar Bijlmer Amsterdam'
(op een gele diagonale middenlijn:) Eenheid in Diversiteit Eenheid in Diversiteit
schenking 2018-12
inv.nr. 3963 in depot
Hoofddoek of Angisa van witte synthetische stof, aan één zijde bedrukt in meerdere kleuren. Middenvoor in een cirkel: '50 jaar Bijlmer Amsterdam 50 jaar Bijlmer Amsterdam'. Hierin op een gele diagonale middenlijn, gespiegeld tweemaal: Eenheid in Diversiteit. Om de cirkel zijn diverse bloemen gedrukt, waaronder tulpen, een hortensia en een rhododendron.
Linksboven een luchtfoto van de hoogbouw van de hongraatflats in de Bijlmer. Rechtsboven de markt van Kraaiennest. Linksonder tulpenvelden; de bloemen in verschillende kleuren zijn een symbool van de diversiteit van de Bijlmer en Amsterdam. Rechtonder de ´olifantspoten´ van de metro, met vogels die de natuur in de Bijlmer symboliseren.
Deze hoofdoek is gemaakt door de Werkgroep Het Bijlmer Inspiratie Huis. De doek kan gevouwen worden tot een angisa, een hoofdoek die gedragen wordt door Surinaams-creoolse vrouwen bij bijzondere gelegenheden. Het design is van Earl Peroti. Hij heeft drie plekken in de Bijlmer verwerkt: linksboven de hoogbouw van de hongraatflats die kenmerkend zijn voor het begin van de Bijlmer, waar in 1968 de eerste bewoners kwamen wonen. Rechtsboven de markt van Kraaiennest, niet alleen markt maar ook ontmoetingsplek. Rechtonder de 'olifantspoten' van de metro, met vogels die de natuur in de Bijlmer symboliseren. De tulpen in verschillende kleuren zijn een symbool van de diversiteit van de Bijlmer en Amsterdam, net als de verschillende bloemen rond de cirkel met daarin de woorden: Bijlmer Amsterdam 50 jaar Eenheid in Diversiteit.
De werkgroep wil met de hoofddoek een ode brengen aan de (Surinaamse) vrouwen die als pioniers naar de Bijlmer kwamen en 'nog steeds een bijdrage leveren om de Bijlmer (Zuidoost) beter en mooier te maken. De doek is ook een ode aan allen die een bijdrage geleverd hebben tijdens de Bijlmervliegramp. De Bijlmerhoofddoek is ontwikkeld in het kader van de viering van 50 jaar Bijlmer. Op 14 september zijn de eerste Bijlmerhoofddoeken uitgereikt aan een groep krachtige vrouwen uit de Bijlmer, sommige postuum aan hun families.