toetssteek rand
stadskeur rand: Amsterdam
: stadswapen
gehalteteken rand: Hollandse leeuw
jaarletter rand: C: jaarletter C
: jaarletter C = 1665
meesterteken? rand: MT: meesterteken met letters M T aaneen
: bron: Citroen 1975, nr 691; meesterteken MT: toegeschreven aan Meyndert Takel (1638 [1659] -1707)
legaat 1895-01-30
inv.nr. KA 5494 in depot
Ovale borstelrug met geschulpte rand. Rug met gedreven voorstelling van twee gevleugelde kinderfiguren met bloemen in de hand en gezamenlijk een lauwerkrans boven een stokbeurs houdend, op een geruwde ondergrond. Hieronder een grondje met een tulp en een keizerskroon. Rand met kwabornamenten. Bovenzijde met ophangoog.
Herkomst
Verzameling A. Willet, Amsterdam; legaat van mevrouw S.L.G. Willet-Holthuysen, Amsterdam, 1895
De zilveren rug van deze borstel is gedreven met twee gevleugelde kinderfiguren die een stokbeurs, een ouderwets soort beurs, vasthouden. Onderaan is een grondje te zien waaruit een tulp en een keizerskroon ontspruiten. ( Bert Vreeken)
Catalogus zilver AHM 2003
Deze borstel met een rijk gedecoreerde zilveren dekplaat is gebruikt voor het afborstelen van kleding. Zilveren platen als de hier getoonde werden los verhandeld en vervolgens op een borstel naar keuze bevestigd. Hiertoe werden de kleine tandjes langs de rand van de plaat om het ovale houten borstelblok gebogen. Met een aan de bovenzijde bevestigde ring kon het voorwerp worden opgehangen. Zie voor een verwante, in kwabstijl gedecoreerde Nederlandse borstelrug: veilingcat. Sotheby's Amsterdam 13-5-2002, p. 44 nr. 124. Niet-gemonteerde borstelruggen zijn afgebeeld op een anonieme prent naar Jan Luyken, uitgebracht als aankondiging van een in 1689 te Durgerdam gehouden loterij van zilveren voorwerpen. Ze worden daar 'Kleer-Schuyers-Platen' genoemd (Ter Molen 1992/93, p. 112 afb. 1, p. 123-124). Zie inleiding Vreeken, p. X. ( Bert Vreeken)