opschrift kelk: ZO'T NIET SLUIT, HET LEKT ER UIT./: in banderol onder voorstelling kuiperij/in tekstlint, punten op U en I van SLUIT
signatuur op kelk, in raamkozijn: BVK/
pontilmerk binnenzijde deksel/onderzijde voet
opschrift kelk onder wapen: HET WELVAAREN VAN DE KUIPEREY./: in halve cirkel, punten op U, I en Y van KUIPEREY
aankoop 1966-05
inv.nr. KA 13159.1/2
Helder kleurloos glas. Conische voet. Basisknoop. Balusterstam met dubbele rij luchtbellen, knoop en luchtbel. Conische, licht uitbuigende kelk met afgeronde basis. Op kelk een rechthoekig veld in neo-classicistische stijl waarin het interieur van een kuiperij met kuiper en twee gezellen. Hierboven guirlandes met medaillon waarin gekruiste kuipersgereedschappen. Onder voorstelling een tekstlint met het opschrift: ZO 'T NIET SLUIT, HET LEKT ER UIT./. Op andere zijde het gehelmde wapen van de familie Menssendijk, waaronder het opschrift: HET WELVAAREN VAN DE KUIPEREY./. Gewelfd deksel met samengestelde knop, luchtbel en dubbele rij luchtbellen. Rondom voet en deksel druivenranken en kuiperswerktuigen. Gesigneerd in raamkozijn: BVK/.
Op de kelk een rechthoekig veld in neo-classicistische stijl waarin het interieur van een kuiperij met kuiper en twee gezellen. Onder voorstelling een tekstlint met het opschrift: ZO 'T NIET SLUIT, HET LEKT ER UIT./. Op de andere zijde het gehelmde wapen van de familie Menssendijk, waaronder het opschrift: HET WELVAAREN VAN DE KUIPEREY./. Gesigneerd in raamkozijn: BVK/.
De familie Menssendijk was een oud kuipersgeslacht dat gedurende de gehele 18de eeuw in Amsterdam voorkwam. De kuiper links op de voorgrond en het devies onder de voorstelling zijn ontleend aan de prent 'De Kuiper' door Jan Luyken (1649-1712). ( Annemarie den Dekker)
Tentoonstellingstekst
Op het glas staat het interieur van een kuiperij en het wapen van de familie Menssendijk, een bekende achttiende eeuwse kuipersfamilie. ( Bert Vreeken)
Catalogus glas AHM 1998
Voormalige collectie J.A. Alberdingk Thijm te Amsterdam. Alberdingk Thijm (1820-1889) stamde uit een oud kuipersgeslacht. De kuiper links op de voorgrond en het devies onder de voorstelling zijn ontleend aan de prent 'De Kuiper' door Jan Luyken (1649-1712) (Amsterdams Historisch Museum, inv. nr A 15766).