hoogte met arm: 45 cm; hoogte wandplaat met oog: 42 cm; breedte: 33.5 cm; gewicht zonder koperen binnenplaat: 2155.1 gr; diameter: 8 cm; diameter: 5 cm;
stadskeur wandplaat onder aanzet arm: stadskeur Amsterdam met stadswapen Amsterdam
gehalteteken wandplaat onder aanzet arm: Hollandse leeuw
jaarletter wandplaat onder aanzet arm: M: jaarletter M
: jaarletter M= 1771
meesterteken? wandplaat onder aanzet arm: WW: meesterteken met letters WW aaneen met punt in ovaal
: bron: Voet 1912, nr. 497; Citroen 1975, nr. 948; De Lorm 1999, pp. 539-540/meesterteken WW toegeschreven aan Wijnand Warneke (ca. 1738 [1763] -1810)
herkeuringsteken wandplaat onder aanzet arm: Z II: Z II
: herkeuringsteken Z II gebruikt sedert 1953
aankoop 1969-02-09
inv.nr. KA 14155 in depot
Wandluchter bestaande uit ovale wandplaat en houder in de vorm van een menselijke linkerarm met flambouw. Wandplaat met gegolfde rand en ophangoog. Gedreven decoraties, deels geciseleerd. Rand met kleine kwabornamenten. Plaat met verhoogd middendeel en straalgewijs geplaatste rij acanthusbladeren, waaromheen bloemen. Vanaf middenonder met de klok mee: tulp, kleine tulp, dubbele tuinanemoon, dichtersnarcis, tuinanemoon, trompetnarcis, tulp, dichtersnarcis, tulp, kleine tulp, lis, dichtersnarcis en dubbele tuinanemoon. Verhoogd middendeel met gladde arm en hand, een flambouw houdend. Balustervormige stam met acanthusbladeren en uitstaande kraag van bladeren met parellijst, waarboven kelkvormige kaarsenhouder met dubbele rij acanthusbladeren en kaarsenpin. Onderzijde stam met twee nodi en bolvormige knop.
Grote armvormige kandelaars als deze waren rond 1700 populair in welgestelde huishoudens. ( Laura van Hasselt)
Catalogus zilver AHM 2003
Vermoedelijk behoorde de wandluchter oorspronkelijk tot een paar of een uit meerdere exemplaren bestaande reeks. De zeventiende-eeuwse keuren zijn niet meer op het stuk aanwezig. Wellicht zijn deze verdwenen bij een latere reparatie door de Amsterdamse zilversmid Wijnand Warneke in 1771. Mogelijk heeft Warneke toen het onderdeel waarop de oorspronkelijke zeventiende-eeuwse keuren zich bevonden vernieuwd en er zijn eigen meesterteken op afgeslagen. De wandarm kan ook ongekeurd zijn geweest, waarna het object - ongeveer een eeuw na zijn ontstaan - door of door bemiddeling van Warneke is verkocht. Bij die gelegenheid kan hij het stuk van de voor de handel vereiste keuren hebben voorzien.
'Zilvere Arm-blaakers' kwamen vanaf het midden van de zeventiende eeuw tot het begin van de achttiende eeuw in welgestelde huishoudens vrij algemeen voor. In de kunsthandel bevond zich in 1969 een stel wandluchters met een menselijke linker- en rechterarm, in 1707 vervaardigd door een onbekende Amsterdamse zilversmid. (afb. Xa) Zie over zilveren wandarmen, inclusief exemplaren in miniatuurformaat, toegepast in contemporaine pronkpoppenhuizen: Pijzel-Dommisse 2000, p. 153-154. ( Bert Vreeken)