De beide mannen zijn met een uit verschillende zaagbladen samengestelde brede rasp, bezig een stuk brazielhout te 'raspen'. Het op deze manier verkregen zaagsel werd in de textielindustrie gebruikt voor het verven van stoffen. Op de gravure in Dapper, een gezicht in vogelvlucht op het Rasphuiscomplex, komen geen windwijzers voor. Op een dekselbokaal (KA 5460) met opschrift 't Welvaaren van de Tuchthuysmolen is de kort na 1787 herbouwde molen van het Rasphuis aan de Kostverlorenvaart bij de Overtoom afgebeeld. Het theekoepeltje naast de molen is voorzien van een windwijzer, sterk gelijkend op dit exemplaar.
De opening van het Rasphuis in 1596 betekende een vernieuwing in het sociale denken van de Nederlanden: in het huis werden jonge mannelijke misdadigers opgevangen die daar niet werden gestraft maar door middel van arbeid werden opgevoed tot ‘degelijke’ burgers. De mannen moesten met een raspzaag hout van de brazielboom uit Brazilië tot poeder zagen, wat de naam Rasphuis verklaart. Het poeder kon in de textielindustrie gebruikt worden voor het verven van stoffen. De windwijzer hier maakte ooit deel uit van het Rasphuis en toont twee raspende mannen. Waar ooit het Rasphuis stond, staat nu het winkelcentrum Kalvertoren. ( Quirine van Aerts)
In 1596 opende het Rasphuis; een instelling waar jonge mannelijke misdadigers werden opgevangen en door middel van arbeid werden opgevoed tot ‘degelijke’ burgers. Dit idee van een verbeterinstituut was vernieuwend voor het sociale denken in de Nederlanden; voorheen werden misdadigers enkel gestraft. De taak van de mannen in het Rasphuis was het zagen van hout van de brazielboom uit Brazilië tot poeder. Dit werd gedaan met behulp van een raspzaag, wat de naam Rasphuis verklaart. Het zaagsel dat met het raspen werd verkregen werd in de textielindustrie gebruikt voor het verven van stoffen. De windwijzer die in Museumcafé Mokum hangt, toont twee mannen uit het Rasphuis die hout raspen. Waar en wanneer deze windwijzer deel uitmaakte van het complex is niet bekend. In 1815 werd de instelling opgeheven. Tegenwoordig staat het winkelcentrum Kalvertoren op de plek waar ooit het Rasphuis stond.