Tentoonstellingstekst
In 1934 begon de stad met een ambitieus project: het Algemeen Uitbreidingsplan (AUP). Een grootse serie stadsuitbreidingen moest Amsterdam klaar maken voor het jaar 2000. De zwarte delen op de kaart bestonden al in 1934; de rode delen moesten nog worden gebouwd. Stadsplanologie op deze schaal was nog een uitzonderlijk fenomeen. Het AUP is grotendeels na de Tweede Wereldoorlog uitgevoerd. ( Laura van Hasselt)
Tentoonstellingstekst
De oude stad, de 19de-eeuwse wijken en Berlages plan Zuid uit de jaren 1920-1940, zijn op deze maquette in zwart uitgevoerd. Het Algemeen Uitbreidingsplan (AUP) dat grotendeels na 1945 werd uitgevoerd, is in rood aangegeven. Het AUP werd gepresenteerd als een plan dat vooruitliep op de groei van de stad tot het jaar 2000. De traditionele cirkelvormige stadsuitleg kwam met het AUP ten einde. Hiervoor in de plaats kwam een structuur van lobben of vingers die ruimte liet voor veel groen en water. Het plan bracht een scherpe scheiding aan tussen wonen, werken, verkeer en recreatie. In het AUP zijn de woningen in stroken gebouwd met daartussen open ruimte. Dit in tegenstelling tot de oude ‘gesloten’ blokken met binnentuinen.
Maquette Algemeen Uitbreidingsplan, 1935
In 1935 werd het Algemeen Uitbreidingsplan voor Amsterdam gepresenteerd. Dit plan voorzag in een geplande groei van de stad tot in het jaar 2000. Op deze maquette is de in 1935 bestaande stad in zwart uitgevoerd, namelijk: het centrum, de 19de-eeuwse wijken en Plan Zuid uit de jaren '20 en '30. Het AUP maakte een einde aan de traditionele stadsuitleg, die altijd uit was gegaan van cirkels rond de stad. In plaats daarvan werden zogenaamde ''lobben'' aangelegd, die ruimte lieten voor veel groen en water. Op de maquette is de geplande stad rood. In het AUP werden wonen, werken, verkeer en recreatie van elkaar gescheiden. De woningen werden in zogenaamde ''stroken'' gebouwd met open ruimte ertussen en gemeenschappelijke tuinen. Het plan werd na de Tweede Wereldoorlog uitgevoerd. Tegenwoordig is de naam niet meer zo bekend, maar iedereen kent de Sloterplas, Slotermeer, Slotervaart, Bos en Lommer en Buitenveldert. Deze wijken zijn allemaal onderdeel van het AUP uit 1935. De ontwikkelingen namen echter een grotere vlucht dan de plannenmakers in 1935 konden voorspellen. De prognoses voor het jaar 2000 zijn dan ook niet uitgekomen.
Literatuur:
Richter Roegholt, ''De droomstad van de jaren twintig : het Algemeen Uitbreidingsplan van Amsterdam'', in: Spiegel Historiael 35(2000) 2(februari) p. 82-89 | Vincent Th. Van Rossem, Het Algemeen Uitbreidingsplan van Amsterdam : geschiedenis en ontwerp (Rotterdam 1993)