Twintigdelig diengarnituur in kist. Bovenzijde stelen en lemmets van alle onderdelen gegraveerd met bladmotieven en C-voluten. Saladecouvert, taartmes en -vork en gembercouvert tevens met soortgelijke graveringen op onderzijde. Fruitscheppen, taartschep en suikerlepel opengewerkt met respectievelijk een mand met vruchten, een taart op schaal en bladranken. Alle onderdelen door zeshoekige zilveren manchet verbonden met heft van roodbruine agaat, zeshoekig en uitlopend in stompe punt. Het garnituur geborgen in een rechthoekige kist met scharnierend deksel. Kist vervaardigd van esdoornhout, gefineerd met genoest of vogeloog esdoorn, de overhoekse randen met rozenhout, de binnenzijde met perenhouten randen. Bovenzijde deksel ingelegd met dubbele biezen van rood vulmiddel. Interieur met een in drie lagen uitneembaar raamwerk, bekleed met lichtgroen fluweel. Binnenzijde deksel bekleed met lichtgroene zijde. Stalen sleutel. De meeste zilveren delen van dit uitgebreide garnituur hebben randen met contouren. De oppervlakken zijn versierd met C-voluten gecombineerd met bloemetjes. Bladen fruitscheppen zijn uitgezaagd met versiering van een fruitschaal; blad taartschep met een taart op schaal. Alle onderdelen van het garnituur zijn gemonteerd met heften van agaat. In kist drie losse rekjes waarin de onderdelen passen. Kist aan de buitenzijde gefineerd met genoest essenhout, de binnenzijde bekleed met lichtgroen fluweel en crèmekleurig zijde.
Met de welstand van de negentiende-eeuwse burgerij nam de behoefte aan comfort toe. Dit leidde onder meer tot een aanzienlijke uitbreiding van het assortiment tafelgerei. Deze kist met zijn kostbare inhoud illustreert die ontwikkeling op treffende wijze. De meeste onderdelen zijn bestemd voor het opdienen van verschillende soorten desserts. Het is echter niet onmogelijk dat de botervorkjes tevens gebruikt zijn als vleesvorkjes en dat met het saladecouvert ook wel fruit is opgediend. Daarnaast zouden het taartmes en de taartvork hebben kunnen dienen voor het serveren van meloen of vis.
De combinatie van zilver en agaat werd in de tweede helft van de negentiende eeuw vaker toegepast. Mevrouw S.A. Lopez Suasso-de Bruijn bezat een '[...] vischspaan met agaten heft [...]' (*Inventaris 1890, [p. 23]).
Soortgelijke garnituren werden later in de negentiende eeuw in wisselende samenstelling geleverd door de zilverfabriek van J.M. van Kempen en Zonen te Voorschoten (Archief Van Kempen/Begeer, Koninklijke [ca. 1880], pl. X en XI). ( Bert Vreeken)
Tentoonstellingstekst
Met de welstand van de 19de-eeuwse burgerij groeide de behoefte aan comfort. Dit leidde onder meer tot een grote uitbreiding van het assortiment tafelgerei. Dit rijhk uitgevoerde zilveren schepwerk is voorzien van heften van agaat. De meeste onderdelen zijn bestemd voor het opdienen van verschillende soorten desserts.