Lange, blauwzijden reformjapon met halflange wijduitlopende mouwen, opgenaaide kraag, die aan de voorkant tot voorbij de taille uitloopt in twee punten en middenachter een punt heeft. Japon bestaat uit drie voorpanden en vier achterpanden. Sluiting linksvoor met 12 drukknopen. Aan de achterzijde zijn de drie coupenaden bij de taile versierd met borduurwerk. De zoom van de japon, de uiteinden van de mouwen en de sjaal zijn versierd met een borduurwerk in een geometrisch motief in bruin en blauw. Aan de binnenkant is een onderjurk van lichtblauwe katoen met halflange mouwen genaaid, die tot de bovenbenen loopt met sluiting middenvoor met 16 haakjes en oogjes die om en om links en rechts zijn vastgenaaid.
Trefwoorden
,
Tentoonstellingstekst
‘Verlies de grondstof nooit uit het oog, borduur niets op de kleeding, dan wat alleen op kleeding geborduurd kan worden, dan wordt de sierkunst in werkelijkheid gevoeld.’ Zo stelde de maker van deze reformjapon, Marie Fadeggon (1877- 1919), naast ontwerper ook de directeur van de Vakschool voor Verbetering van Vrouwen- en Kinderkleding in Amsterdam. Op deze vakschool werden kleermaaksters, naaisters en coupeuses opgeleid volgens de reformregels waarin bewegingsvrijheid en gezondheid vooropstonden. Heel anders dan de heersende vrouwenmode waarin korsetten en andere vormen van insnoering het vrouwenlichaam ongezond beperkten in hun beweging.
Amsterdam Museum
Onderzoek naar en fotografie van de 18e- en 19e-eeuwse kostuums van het Amsterdam Museum zijn mede mogelijk gemaakt door financiële steun van het Barbas- Van der Klaauw Fonds, het Netty van Doorn Fonds en het Prins Bernhard Cultuurfonds