Bustehouder (BH) van wit opengeweven katoen, geheel gevoerd met dezelfde stof. Model, bestaande uit twee voorpanden, twee zijpanden en één achterpand. Middenvoor sluitend met drie elastieken banden en drie stofovertrokken knopen. De voorpanden zijn boven de knoopssluiting gekruist en vastgeknoopt aan de brede schouderbanden met vier stofovertrokken knopen. In de zijnaden een vetersluiting met acht messingkleurige ogen en wit katoenen band. Langs de zoom zijn acht stofovertrokken knopen genaaid voor het bevestigen van ondergoed (onderbroek, onderrok).
Op aangehecht kartonnen kaartje: 'VEREENIGING VAKSCHOOL VOOR VERBETERING VAN VROUWEN- EN KINDERKLEEDING / MODELLEN VAN HET HOOFDBESTUUR / D.IX. 8. BORSTDRAGER "ANNA"/ Zweedsch model, met gekruiste voorpanden.'
Trefwoorden
Tentoonstellingstekst
In de jaren ’80 van de 19de eeuw bepaalde de wespentaille het modebeeld. Het gewenste silhouet werd verkregen door het dragen van een korset. De Vereniging voor Verbetering van Vrouwen Kleding, die werd opgericht in 1899, keerde zich tegen deze misvorming van het vrouwenlichaam. Ook enkele artsen pleitten voor reformkleding: wijdvallende bovenkleding, gemaakt van een ademende stof en niet knellende onderkleding van tricot.
De Vereeniging voor Verbetering van Vrouwenkleeding – kortweg V.v.V.v.V. – was een onderdeel van de internationale reformbeweging. Zij promootte de dracht van een praktische bustehouder ter ondersteuning van de borsten en als basis van het overige ondergoed.
Het model is een verstelbare bustehouder. Het authentiek kartonnen label van de Vereeniging Vakschool voor Verbetering van Vrouwen- en Kinderkleeding draagt de tekst ‘BORSTDRAGER “ANNA”, Zweedsch model, met gekruiste voorpanden.’ Dit model is geheel verstelbaar. De knopen langs de onderzijde zijn voor het bevestigen van een onderbroek of onderrok.
Amsterdam Museum
Het onderzoek naar en fotografie van de collectie kinderkleding / miniatuurkleding / onderkleding is mede mogelijk gemaakt door het Prins Bernhard Cultuurfonds, het Marten Orgen Fonds, het Margarethe Petronella Fonds en het Netty van Doorn Fonds.