stadskeur: A: Minervakop met A
: keurkamer Amsterdam
gehalteteken stedelijk: leeuw
: 1ste gehalte
jaarletter: Y: letter Y
: jaarletter Y=1858
meesterteken: JGM: JGM onder schaal in vierkant
: Johann Georg Christopher Meijer
: Verantwoordelijkheidstekens 1999, nr. 6096-6097
winkeliersmerk: BENTEN & ZONEN
essayeursteken: R 1: R en 1 aan weerszijden van klaverblad in ovaal
: essayeur
: Verantwoordelijkheidstekens 1999, nr. 56713
bruikleen 1974-02-04
inv.nr. KB 1322 in depot
Theepot met afgeplat, meloenvormig lichaam met verticale ribben op vier opengewerkte pootjes in de vorm van bladertakken. Gebogen tuit. Pot met oor is opgebouwd uit C-voluten in zilveren vattingen en ivoren tussenringen. Scharnierend deksel met dekselknop in de vorm van een theedrinkende oosterling. Binnenzijde deksel met ivoren tussenring.
Herkomst
Legaat aan stichting 2-4-1973, van Mej. Geraldine Cornelia Blaauw, Den Haag
De initialen behoren toe aan Isaac Abraham Mendes (1788-1869) en Rachel Cohen da Silva (1788-1868). Zij kregen het tafelstuk ten geschenke van hun kinderen, kleinkinderen en achterkleinkinderen ter gelegenheid van hun 50-jarig huwelijksfeest op 29 juni 1858. Het kapitale sierobject zal tot de meest ambitieuze opdrachten hebben behoord die Johann Georg Christopher Meijer heeft uitgevoerd. Opmerkelijk zijn de vele onderdelen - waaronder de losse bloemkelken - waaruit het voorwerp is samengesteld. Bij het tafelstuk behoren een glazen stolp en een ronde mahoniehouten tafel met een draaibaar blad. Zie: Inleiding Vreeken, p. X afb. X. Het ensemble is geborgen in een mahoniehouten kast waarvan het interieur met groen laken is bekleed.
Tot de schenking behoort tevens een aquarel met de stamboom van het nakomelingschap van het echtpaar Mendes-Cohen da Silva, in 1868 vervaardigd door Joh. H (afb. Xa). De in het tafelstuk verwerkte rozen verwijzen naar de kinderen van het bruidspaar, de fuchsia's naar de kleinkinderen en de aronskelken naar de achterkleinkinderen. De nummers op de bloemen corresponderen met de namen op de stamboom. De bloemen met een geknakte steel verwijzen naar de familieleden die in 1858 reeds gestorven waren. In 1937 voegde de familie een oorkonde ter gelegenheid van het ten geschenke aanbieden van het tafelstuk vijf jaar eerder, van de hand van Felix Hess (1878-1943), aan de schenking toe. ( Bert Vreeken)
Tentoonstellingstekst
Zilveren geschenk voor Isaac Abraham Mendes (1788-1869) en Rachel Cohen da Silva (1788-1868) van hun kinderen, kleinkinderen en achterkleinkinderen ter gelegenheid van hun 50-jarig huwelijksfeest op 29 juni 1858. Dit blijkt ook uit een van de inscripties:
“Geschenk
Aan onze zeer geliefde Vader en Moeder
Voor hun 50 jarige huwelijksfeest
29 juni 1858
Dag van blijdschap en voorspoed
Voor de hele familie
Ten teken van liefde en genegenheid en van harmonie
tussen alle kinderen“
De pelikaan die zich in de borst pikkend met bloed drie kinderen voedt is het teken van de liefde voor elkaar (Caritas). De rozen verwijzen naar de kinderen van het bruidspaar, de fuchsia’s naar de kleinkinderen en de aronskelken naar de achterkleinkinderen. De bloemen met geknakte steel staan voor familieleden die in 1858 al gestorven waren. ( Jacqueline Grandjean)