waarborgteken bovenzijde plaat: A: Minervakop met letter A
: Minervakop met A=keurkamer Amsterdam
gehalteteken bovenzijde plaat: 1: leeuw eerste gehalte
jaarletter bovenzijde plaat: D: jaarletter D
: jaarletter D=1863
meesterteken? bovenzijde plaat: 2H: meesterteken met cijfer 2 en letter H in vierkant
: bron: Meestertekens 1982, nr. 3941; Verantwoordelijkheidstekens 1999, nr. 52199/meesterteken 2H= Jacobus Held (? [1863-1878] ?)
inscriptie voorzijde plaat: 1520-1870/.
bruikleen 1989
inv.nr. KB 2352 in depot
Sigarenstandaard met gecontourneerd ebbenhouten voetstuk en vier schijfvormige pootjes van ivoor. Voetstuk met zilveren plaat en gecontourneerde, deels geruwde rand, elke zijde met C-vormige voluut. Middendeel met drie verhogingen, de middelste hoger dan de twee buitenste. Elke verhoging met straalsgewijs een rij tabaksbladeren, de middelste met een dubbele rij, waarboven gebogen takje met vaasvormige houder voor kelk van geslepen kristal in de vorm van een bloem. Houders met tabaksbladeren. Op voorzijde voetstuk is gegraveerd: 1520-1870./.
Herkomst
Geschenk van weeskinderen en leveranciers aan het Burgerweeshuis, Amsterdam, 1870; bruikleen van het Sociaal-agogisch Centrum het Burgerweeshuis, Amsterdam, 1989
Deze rijkelijk gedecoreerde sigarenstandaard van ebbenhout, zilver, kristalglas en ivoor is afkomstig uit het Amsterdamse Burgerweeshuis. In het Burgerweeshuis konden kinderen van Amsterdamse poorters (burgers met rechten om in de stad te wonen) terecht, die geen ouders of een moeilijke thuissituatie hadden. In 1870 vierde het Burgerweeshuis zijn 350-jarig bestaan. Volgens een bewaard gebleven briefje is deze 'porte de cigares' een geschenk van het personeel en de leveranciers aan het weeshuis, ter ere van deze feestelijke gebeurtenis. De sigarenhouder stond waarschijnlijk tijdens bestuursvergaderingen in de regentenzaal, waar de glazen kelken niet alleen dienst deden als sigarenhouder, maar ook als houder voor een sigarenknipper en lucifers. ( Sarah Remmerts de Vries)
Catalogus zilver AHM 2003
In de eerste helft van de negentiende eeuw verschenen uiteenlopende zilveren rokersbenodigdheden op de markt, variërend van sigarenkokers en -pijpjes tot grotere objecten voor gebruik op tafel. Volgens een bewaard gebleven briefje is deze 'porte de cigares' een geschenk aan het Burgerweeshuis van het personeel en de leveranciers ter gelegenheid van het 350-jarig bestaan van het tehuis in 1870 (AHM, Documentatiearchief BWH). Het object zal tijdens bestuursvergaderingen in de regentenkamer van het weeshuis dienst hebben gedaan. Waarschijnlijk diende de middelste kelk als houder voor sigaren, de linker voor een lubmolen of sigarenknipper en de rechter voor lucifers (vriendelijke mededeling van de firma P.G.C. Hajenius). ( Bert Vreeken)
Amsterdam Museum, bruikleen van Stichting Het Burgerweeshuis - Rooms Catholiek Jongens Weeshuis