Zilveren huwelijk van Matthijs Ooms (ca. 1688-1756) en Margrietje Cornelis Lely (ca. 1688-1769), 1734
inv.nr. PA 453 in depot
Algemene penning voor zilveren huwelijken.
Voorzijde: de Tijd, voorgesteld als oude, gevleugelde, bebaarde man, naakt, met een doek om zijn rechterarm en lenden geslagen en met een zandloper op het hoofd, probeert met zijn zeis een obelisk rechts met daarop het getal vijfentwintig in Romeinse cijfers te vernietigen, maar wordt daarvan weerhouden door een gevleugelde Amor die boven hem zweeft en de zeis vastgrijpt. Op de basis van de oblisk een cartouche met daarin twee ineengestrengelde handen. De rechtervoet van De Tijd bevindt zich op de afsnede. Tijd en rechterobelisk bevinden zich op een ondergrond met zand, stenen en planten. Daarachter een rivier met daarin twee zwanen; de rechterzwaan duikt naar voedsel. Rechts van de obelisk acht cypressen. Links van de Tijd aan de overkant van het water een tweede obelisk met het getal vijftig in Romeinse cijfers. Midden boven het woord wolken van waaruit hemelse stralen. Signatuur van de maker onder afsnede.
Keerzijde: boven drie sterren, onder één ster, daartussen tekst.
Randschrift: tekst.
Herkomst
In 1910 in de collectie.
Trefwoorden
,
Deze algemene penning voor zilveren huwelijken werd door Jacob van Dishoecke in het begin van de achttiende eeuw ontworpen. Het gegraveerde randschrift geeft aan dat Matthijs Ooms en Margrietje Lely deze penning ter nagedachtenis van dezelfde gelegenheid als hierboven lieten maken.
Op de voorzijde probeert Vadertje Tijd met een zandloper op het hoofd en een zeis in de hand een zuil met daarop het getal XXV en twee ineengeslagen handen om te hakken. Hij wordt echter tegengehouden door een Amor. In de achtergrond is de zuil met L al zichtbaar en ook in de tekst op de keerzijde wordt de hoop op een gouden huwelijk uitgesproken.
De medailleur en zilversmid Jacob van Dishoecke was afkomstig uit Vlissingen en werkte tussen 1675 en 1723 in Amsterdam. Hij werkte daar ook als koopman.