Huwelijkspenning van het huwelijk van Abraham van der Hoeven (1604-1677) met Catharina de Geer (1608-1686), ter gedachtenis geschonken aan Anna de Geer, 1652
inv.nr. PA 463 in depot
Een plaquette-penning die werd geslagen ter nagedachtenis aan de Vrede van Munster in 1648 en die volgens het randschrift aan Anna de Geer, zus van Catharina, werd geschonken ter gelegenheid van het huwelijk van Catharina met Abraham van der Hoeven.
Voorzijde: tussen staande figuren van Hercules en Athena twee kransen van laurier en eikenblad. Aan hun voeten neergeworpen wapens. Links staat de bebaarde Hercules met de huid van de Nemeïsche leeuwen over zijn lendenen en hoofd gedrapeerd. Hij houdt een knots in zijn rechterhand terwijl zijn linkerhand op de lauriertak rust. Rechts staat Athena die een klassiek gewaad en een gepluimde helm draagt. Met haar linkerhand houdt zij een schild vast, in haar rechterhand een pijlenbundel. Een speer met de punt naar beneden en een lauwerkrans over het uiteinde leunt tegen haar rechterzijde. Tussen hen in zweeft een putto met een banderol met tekst in de wolken. In de top in een stralenkrans JEHOVA in Hebreeuwse tekens, daarboven een wolk. Langs de bovenrand, op een banderol die door vier putti wordt ondersteund een opschrift.
Keerzijde: een als doek behandelde rolwerk cartouche met kwabornamenten, van boven en van onder vastgehouden door vier in de plooien opgenomen putti. Aan de top het gekroonde Amsterdamse wapen; aan de onderzijde ter weerszijde twee vruchtenbundels. In het midden tekst.
Herkomst
Collectie P.L. Posthumus; veiling G.Th Bom, 20 februari 1882, nr. 379 voor fl 25 aangekocht door G.A. Heineken; schenking 1885 aan stad Amsterdam.
Trefwoorden
, ,
De zilversmid Abraham van der Hoeven (1604-1677) en Catharina de Geer (1608-1686) huwden in Amsterdam op 13 februari 1652. Het was voor beiden het tweede huwelijk. Volgens het gegraveerde randschrift gaven zij de penning aan haar zus Anna de Geer: ‘Gifte van Abraham van der hoeven met Catarina de Geer (Bruijdegom) aan Anna de geer ter gedachtenisse, den 13 feb. Ao 1652’.
Het thema van de penning is de Vrede van Münster, waarmee de tachtigjarige oorlog in 1648 beëindigd werd. Volgens de tekst op de keerzijde werd deze plaquettepenning in opdracht van het stadsbestuur van Amsterdam ontworpen en vervaardigd. Zij werd als herinnering aan de leden van datzelfde stadsbestuur aangeboden. Via de gravering op de rand heeft Abraham van der Hoeven van deze historiepenning een persoonlijke familiepenning gemaakt.
Van der Hoeven woonde in de Nes en was daar de buurman van Lutma. Tussen 1651 en 1676 was hij tien maal overman van het zilversmedengilde.