Catalogus AHM 1975/'79
De leeuwtjes op het hek omklemmen de wapenschilden van de familie Pancras (links) en de Waert en Corver (rechts). Dat toont aan dat het huis is afgebeeld van Nicolaas Pancras (1622 1678; in 1667 1675 vijf maal burgemeester): deze huwde in 1645 met Petronella de Waert, dochter van Goris de Waert en Tietgen Corver (Van Regteren Altena). Voorts bevindt zich in de verzameling Van Eeghen te Amsterdam een met het schilderij overeenstemmende tekening. (zonder de figuurstoffering) die Schellinks’ monogram draagt en op de acherzijde het opschrift: "De Plaats van de heer Borgem. Pancras W: Schellinc f." (afb. bij De Vries en bij Van Regteren Altenall.
Pancras bezat eerst het buiten Schoonoord te Velsen. Nadat hij dit in 1658 aan David de Wildt had verkocht, verwierf hij het buiten Wester Amstel aan de Amstel onder Nieuwer Amstel (ELIAS I, blz. 468; vgl. ook J.E. Elias, Het geslacht Pancras, in: Amsterdamsch jaarboekje 1898, blz. 123, noot). Volgens Van Regteren Altena en Mr. J.F. Elias (schriftelijk bericht aan het museum) is, vanwege de aard van het landschap, waarschijnlijk dit laatste buiten door Schellinks afgebeeld. Dan moet het niet zeer lang daarna zijn herbouwd, want een afbeelding van Wester Amstel uit 1930 laat een ander huis zien (prent door A. Rademaker, in: Hollands Arcadia of de vermaarde rivier Den Amstel, afb. nr. 55).
De herders met ossen op de voorgrond zinspelen wellicht op het epitheton "voornaam ossenweider" dat leden van de familie Pancras soms voerden. Daze groep herinnert in stijl aan Adriaen van de Velde, maar is m.i. net iets te los van tekening om van diens hand te kunnen zijn, ook al meenden de samenstellers van de veilingcatalogus van 1716 en Van Regteren Altena dat dit wel het gavel is.
Op ons schilderij (en de tekening?) heeft wellicht een post betrekking die vermeld wordt in de inventaris van Schellinks' boedel: "Gerbrand Pancras van Erpecom was schuldig volgens d'aenteekeninge van Willem Schellincks zal . Omtrent hondert guldens, 't welck met hem geaccordt en affgemaeckt is voor vijff en twintigh zilvere ducatons" (De Vries, blz. 160).
Een (volgens Van Regteren Altena: eigenhandige) tweede versie van het schilderij was op veiling Londen (Christie), 16 februari 1934, nr. 82 (gem., 20 x 23 inches). ( Albert Blankert)
Het is niet bekend waar dit buiten van burgemeester Nicolaes Pancras (1622-1678) stond. In aanmerking komen Wester-Amstel, Schoonoord bij Velsen en Schoonoord bij de samenvloeiing van Gein en Gaasp.
In de 17e eeuw kwam de trek naar buiten op gang. Steeds meer welgestelde stedelingen schaften zich, naast hun huis in de stad, een landhuis buiten aan. Rivieroevers langs de Amstel en Vecht en de nieuwe droogmakerijen zoals de Watergraafsmeer, de Schermer en de Wormer, waren geliefde vestigingsplaatsen. Ook het Kennemerland en de omgeving van 's -Graveland waren in trek. Nicolaas Pancras (1622-1678), tussen 1650 en 1678 vele malen burgemeester, beschikte over een landgoed aan de Amstel, Wester-Amstel geheten. De buitenplaats draagt een eenvoudig karakter. Het is veeleer een hofstede met een woonhuis en een boerderij die tezamen een schilderachtig geheel vormen.
In de 17e en 18e eeuw bezaten rijke kooplui en stadsbestuurders vaak naast hun huis in de stad, een landhuis buiten Amsterdam. Hier genoten zij van rust en natuur.
Over een dergelijke buitenplaats beschikte ook Nicolaas Pancras (1622-1678), die van 1650-1678 burgemeester was. In Amsterdam woonde hij aan de Herengracht, thans nummer 539. Tegenwoordig is hier het kantoor van de Banque de Paris et des Pays-Bas gevestigd.
Pancras buitenhuis heette Wester-Amstel.
In de 17e eeuw bezaten zeer rijke burgers, naast hun huis in de stad, vaak een landhuis buiten. De oevers van de Amstel en Vecht, de Watergraafsmeer en Kennemerland waren in dit opzicht geliefde gebieden voor Amsterdammers. Dit landhuis van Nicolaas Pancras, tussen 1650 en 1678 vele malen burgemeester, lag aan de Amstel en heette Wester-Amstel.
De landschapsschilder en -tekenaar Willem Schellinks woonde in Amsterdam. Hij maakte vele reizen naar Engeland, Frankrijk, Duitsland, Zwitserland en Italië.