hoogte: 144 cm; breedte: 120 cm; hoogte met lijst: 153 cm; breedte met lijst: 129.5 cm; diepte lijst: 6 cm;
etiket achterzijde: Don Francisco Lopez Suasso, zoon van don Ant. Lopez Suasso en vrouwe Violanda de Pinto, overleden Amd. 70
legaat 1890-03-04
inv.nr. SA 487 in depot
Portret ten voeten uit van zittende, gepruikte jonge man. Het gelaat iets naar rechts. Met rijk bestikte sjerp en degen. De kleding overdadig versierd met strikken. In zijn rechterhand, die op een tafel rust waarover Perzisch kleed, houdt hij een appel.
Herkomst
Legaat douairière Jhr. Augustus P. Lopez Suasso, geboren Sophia A. de Bruijn, Amsterdam, 1890.
Op etiket op achterzijde: "Don Francisco Lopez Suasso, zoon van don Ant. Lopez Suasso en vrouwe Violanda de Pinto, overleden Amd. 70". Het stuk zou volgens "Gids 1906" een kopie zijn naar een werk van Nicolaes Maes, dat zich in het begin van deze eeuw bij Jhr. Salvador van Avernas te Parijs bevond. Opzet en trant wijken echter zozeer af van die van Maes, dat het m.i. uitgesloten is dat het stuk naar een werk van deze meester werd geschilderd.
Krielaart stelt op grond van het costuum een datering ca. 1675 voor. Voorts wijst hij er op dat het stuk, afkomstig uit de familie Suasso, al in 1896 in een lijst van schilderijen in het Stedelijk Museum voorkomt als portret van Don Francisco Lopez Suasso. Daarom lijkt het zekerder inderdaad een portret van hem te zijn dan de andere stukken in de collectie die tot dusver daarvoor doorgingen (cat.nrs. 306, 538).
Don Francisco, alias Abraham Israël, Lopez Suasso, baron van Avernas le Gras was de zoon van Don Antonio Lopez Suasso, die hij opvolgde als schatrijk bankier (zie cat.nr. 562). Hij woonde in Den Haag, in de voormalige woning van Maarten Harpertsz. Tromp aan het Lange Voorhout, waar hij een soort opera stichtte. Hij huwde in 1682 te Hamburg met Judith Teixeira, die in 1689 in Amsterdam kinderloos overleed en in 1694 te Den Haag met Leonor, alias Rachel, da Costa (1668/9 1749). De laatste schonk hem zeven zoons en drie dochters (zie cat.nr. 303).
Toen stadhouder Willem III in 1688 naar Engeland overstak om Koning Jacobus II van de troon te verjagen, schoot Suasso hem zonder enige borg f 2000.000, voor om deze onderneming te bekostigen (Van Someren Brand; Gids 1906; Krielaart; vgl. cat.tent. De stadhouder Koning en zijn tijd, Rijksmuseum, Amsterdam 1950, cat.nrs. 418 431). ( Albert Blankert)
Op het schilderij staat Don Francisco Lopes Suasso (1695-1710), tweede baron Avernas-le-Gras, die hij erfde van zijn vader Don Antonio Lopes Suasso. Zowel vader als zoon werkte voor de koning van Spanje, maar Francisco begon gaandeweg steeds meer voor stadhouder Willem III te werken, en leende hem in 1688 zels anderhalf miljoen gulden voor de militaire inval in Engeland, waar Willem III de Engelse troon van Jacobus II overnam. In deze tijd was Francisco zo goed bevriend met Willem III dat hij direct na de koning-stadhouder de Noordzee overstak. Deze band met de familie Van Oranje in het algemeen en Willem III specifiek wordt gesymboliseerd op het schilderij door de oranjeappel zichtbaar in Francisco's rechterhand. ( Judith Kraamwinkel)