signatuur/datering rechtsonder: [J. Ten Compe / 1754]
: resten van signatuur, vroeger gelezen als
aankoop 1960-03-22
inv.nr. SA 8420 in depot
De bevroren buitensingel te Amsterdam, gestoffeerd met schaatsenrijders en een man, die een slede voortduwt. Rechts een gedeelte van de stad, waarvan de ommuring wordt onderbroken door de Leidsepoort. Het poortgebouw is door een dubbele ophaalbrug met de overzijde verbonden. Links op de voorgrond, bij een boom, zijn twee heren in gesprek. Op de achtergrond enkele molens die zich respectievelijk op het bolwerk Sloten en het bolwerk Osdorp bevinden. Geheel rechts, als onderdeel van de stadswal, het bolwerk Schinkel.
Herkomst
Verz. W.J.R. Dreesmann, Amsterdam (in ieder geval vanaf 1942); aankoop vlg. W.J.R. Dreesmann, Amsterdam (F. Muller), 22 maart 1960, nr. 41.
De Leidsepoort werd ontworpen door de stadsarchitect Daniël Stalpaert (1615-1676). Met de bouw werd in 1662 begonnen. In 1862 werd de poort afgebroken. De molen geheel links heette De Liefde en stond op het bolwerk Sloten; daarachter stond de Kleine Stinkmolen op het bolwerk Osdorp.
Het hoge rechthoekige gebouw achter de eerste ophaalbrug is de in 1744 gebouwde Hollandsche Manege, op de plek waar nu de Leidsegracht de Marnixstraat kruist. In de bovenzaal van dit gebouw traden in 1766 de toen tienjarige Mozart en zijn zuster een aantal maal op.
Catalogus AHM 1975/'79
Door de verf heen is hier en daar de oorspronkelijke ondertekening te zien. Zo is boven de gevallen jongen rechts, een staande man zichtbaar. En de man met de slee, in het midden, blijkt Ten Compe eerst beduidend groter te hebben gedacht.
De bouw van de Leidsepoort, naar ontwerp van de stadsarchitect Daniël Stalpaert (1615-1676) vond plaats in 1661-1662. De poort is in 1862 afgebroken. Uiterst rechts een deel van het bolwerk "De Schinkel". De molen geheel links heette "De Liefde" en stond op het bolwerk "Slooten"; die daarachter, de "Kleine Stinkmolen" (gedeeltelijk zichtbaar) op het bolwerk "Osdorp". Aan de stadszijde van de poort ligt het Leidseplein. Drs. B. Bakker tekent hierbij aan: "Het hoge rechthoekige gebouw midden achter de ophaalbrug is de in 1744 gebouwde Hollandsche Manage, die stond op de schans, tegenover de - nog niet doorgetrokken - Leidsegracht (dus waar nu de Leidsegracht de Marnixstraat kruist). In de bovenzaal van dit gebouw, die veel als concertruimte werd gebruikt, zijn in 1766 meermalen de tienjarige Mozart en zijn zuster opgetreden. Uiterst rechts op de achtergrond zien we de achtergevel van het Aalmoezeniersweeshuis (later verbouwd tot Paleis van Justitie); links daarvan de Westertoren. Het hoge pakhuisachtige gebouw links achter de poort is waarschijnlijk de suikerraffinaderij De Granaatappel aan de Lijnbaansgracht."
Zie ook cat.nr. 101 en lit.opgave aldaar. ( Albert Blankert)
Met de bouw van de Leidsepoort werd in 1662 begonnen. Het ontwerp was van de stadsarchitect Daniël Stalpaert (1615-1676). De poort is in 1862 afgebroken.