signatuur/datering linksonder: J.T. Kompe f 1744
: beschadigd
bruikleen 1960-04
inv.nr. SB 4504 in depot
Het stadhuis op de Dam te Amsterdam, bijna frontaal gezien. Rechts de Nieuwe Kerk en een gedeelte van de Waag, waarbij vrachtgoed ligt. Pratende en wandelende figuren.
Herkomst
Aankoop op veiling W.J.R. Dreesmann door Stichting tot Bevordering van de inrichting van een Nieuw Historisch Museum te Amsterdam, Amsterdam (F. Muller), 22 maart 1960, nr. 40; bruikleen van de Stichting, 1960
Het stadhuis, de Nieuwe Kerk en de oude Waag. Blijkens repentirs was de toren van de Nieuwe Kerk eerst iets meer naar rechts gedacht; de schoorsteen en dakruiter geheel rechts, iets meer naar links. De Bruijn bespreekt het stuk als Ten Compes vroegste Amsterdamse stadsgezicht. ( Albert Blankert)
Tentoonstellingstekst
Het stadhuis was het bestuurlijk centum van Amsterdam. Daar beslisten de burgemeesters over de politiek van de stad en zelfs van de Republiek. In het stadhuis zetelden ook schout en schepenen, kwam de vroedschap bijeen, en was tevens de Wisselbank gevestigd, één der belangrijkste financiële instellingen van de wereld. ( Norbert Middelkoop)
Het ontwerp voor het nieuwe stadhuis - het oude, toch te kleine, gebouw was in 1652 afgebrand - was van bouwmeester Jacob van Campen (1595-1657). De uitvoering stond onder leiding van stadsarchitect Daniël Stalpaert (1615-1676), die enkele wijzigingen aanbracht. 20 Januari 1648 begon men met het werk en reeds in 1655 werd het gebouw in gebruik genomen, hoewel het toen nog niet voltooid was. Lodewijk Napoleon maakte het in 1808 tot zijn paleis. In 1814 kreeg koning Willem I het in ´provisioneel gebruik´. In 1935 werd een regeling getroffen, waarbij de stad Amsterdam het definitief aan het Rijk afstond.