signatuur rechtsonder op balustrade: B. vander. helst. f
etiket op spieraam op achterzijde: Jacobus Trip / Commisaris
etiket op spieraam op achterzijde: geschenk van Jhr. J.S.R. van der Poll / 1885
opschrift op spieraam op achterzijde: 15
bruikleen 1977-10-05
inv.nr. SB 5783 in depot
Herkomst
Jhr. J.S.R. van de Poll, Arnhem; schenking Jhr. J.S.R. van de Poll aan het Rijksmuseum, 1885; bruikleen van Rijksmuseum, 1975
Bartholomeus van der Helst was de succesvolste Amsterdamse portretschilder in de zeventiende eeuw. Hij schilderde groepsportretten voor allerlei stedelijke instellingen en een groot aantal portretten van de stedelijke elite. Dat Jacob Trip zich voor zijn portret tot van der Helst wendde, is dus geen verrassing.
Jacob was de jongste zoon van Aletta Adriaensdr en Elias Trip. Net als zijn vader was hij wapenhandelaar. Misschien bestelde hij dit portret met aristocratische allure ter gelegenheid van Jacobs huwelijk met Elisabeth Bicker in 1652. Waarschijnlijk heeft Van der Helst ook haar portret geschilderd, met een vergelijkbare achtergrond. Een dergelijke tegenhanger is echter niet bekend. ( Norbert Middelkoop)
Catalogus Kopstukken 2002-'03
Zelfbewust kijkt Jacob Trip, met zijn rechterhand in zijn zij en zijn linkerhand rustend op een wandelstok, de beschouwer aan. Hij staat voor een balustrade, waarachter een duinlandschap zichtbaar is. Voor dit portret met aristocratische allure wendde Trip zich tot de meest gezochtte Amsterdamse portretschilder van dat moment, Bartholomeus van der Helst.
Jacob Trip was de jongste zoon van Elias Trip en Aletta Adriaensdr. Zijn oudste zuster Sophia had zich, samen met haar echtgenoot Joan Coymans, al in 1645 door Van der Helst laten portretteren, terwijl zijn moeder en zijn zuster Maria in 1639 door Rembrandt waren vereeuwigd.
Vermoedelijk is dit portret in opdracht gegeven ter gelegenheid van Jacobs huwelijk met Elisabeth Bicker in 1652 en heeft Van der Helst er een pendant met het portret van Elisabeth bij geschilderd. Deze tegenhanger is echter niet bekend. Samen met het portret van Jacob Trip is wel een beeltenis van zijn tweede echtgenote Margaretha Munter vererfd; dit laatste stuk werd in 1668 door Lambertus d'Hue (1623-1681) geschilderd. Het heeft dezelfde afmetingen en was vermoedelijk ook als tegenhanger van Van der Helsts portret bedoeld. Beide portretten vererfden via Margaretha Trip - de kleindochter van het paar die in xxx met Harmen Hendrik van de Poll trouwde - aan de familie Van de Poll en maakten in 1885 deel uit van de schenking van Jhr. J.S.R. van de Poll aan het Rijksmuseum. ( Judith van Gent)
Catalogus AHM 1975/'79
De geportretteerde leefde van 1627 tot 1670. ( Albert Blankert)