merk verso, linksonder: Museum Fodor
: Lugt 1036
nummer verso, rechtsonder: 711
legaat 1860-12-24
inv.nr. TA 10845 in depot
Op de voorgrond een kalkoen (meleagris gallopavo), daarachter vrouwtje en mannetje blauwe pauw (pavo cristatus), drie bankivahoenders (gallus gallus) - op de balustrade een exemplaar in oorspronkelijk wild vrouwtjeskleed - en 10 kuikens. Op de achtergrond drie grauwe ganzen (anser anser). Boven de vogels vliegt een mannetje vink (fringilla coelebs).
Herkomst
Veiling [Elzer], Amsterdam, 11 november 1845 e.v.d., Omslag R, nr. 481: 'Dezelfde. [A. Schouman] Eene soortgelijke Ordonantie met Paauwen, Kalkoen, Kippen, Eenden enz.; niet minder fraai dan de voorgaande.' (f 48,50 aan Fodor, v. Beek); Collectie C.J. Fodor, legaat 1860
Naast zijn portretten van één of enkele vogels tekende en schilderde Aert Schouman veelvuldig landschappen die hij met allerlei vogels stoffeerde. In deze compositie besteedde Schouman veel aandacht aan het landschap met een boerderij aan een vaart op de achtergrond. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld zijn tekening met Gevogelte bij een tombe (cat. nr. 154), waarin de achtergrond nauwelijks is uitgewerkt.
In plaats van zijn karakteristieke transparante manier van tekenen met waterverf, voorzag hij het hele blad van kleur, zowel met waterverf als met dekverf. De lichte partijen spaarde hij niet uit maar gaf hij aan met witte dekverf. ( Ingrid Oud)
Tentoonstellingstekst
Evenals Hondecoeter is Schouman vooral bekend om zijn vogelschilderingen. Deze zeer uitgewerkte tekening baseerde hij mogelijk op een schilderij van zijn grote voorganger.