nummer verso, links onderaan: N. 3380
opschrift op strookje papier, op het oude opzetvel
: strookje papier was oorspronkelijk een deel van de rand van de tekening
opschrift rechts onderaan op opzetvel: Pronk/Chateau de Rosendael a Gueldres en 619
aankoop 1936-02-21
inv.nr. TA 18489 in depot
Herkomst
Veiling Johan Wilhelm Lormier, Rotterdam, 30 maart 1789 e.v.d., Konstboek B, nr. 82: 'Twee stuks, gezichten op het Adelyk Huis Rosendaal, door denzelven [C. Pronk].' (f 10:10,- aan Heemskerk); Veiling Achttienhoven, Amsterdam, 6 september 1802, Kunstboek D, nr. 26: 'Twee stuks Aangenaame gezigten, van twee verschillende zyden te zien, naar het Kasteel Rozendaal in Gelderland, met verscheide stoffagie; zonagtig en uitvoerig met zapverven, door C. Pronk.' (f 8,- aan I. Yver); Veiling Hendrik Verdonk, Rotterdam, 30 september 1811, Kunstboek K, nr. 1: 'Twee Gezichten van het Kasteel Rozendaal, in Gelderland, door C: Pronck, met Sapjes in kouleuren.'; Aankoop 1936 (van A.J. van Huffel, Utrecht)
Twee gekleurde tekeningen van het kasteel Rosendael, gelegen in de gelijknamige plaats, door Cornelis Pronk, ‚‚n van de belangrijkste Nederlandse topografische tekenaars uit de eerste helft van de 18de eeuw. De ene tekening (cat. nr. 140) toont het kasteel uit het oosten en de andere (cat. nr. 141) uit het zuiden. Het kasteel bestond uit een ronde middeleeuwse toren, de donjon, met bovenin een observatiepost en een 18de-eeuws woonhuis met bijgebouwen.
Op grond van het opschrift door Pronk op een los stukje papier dat bij cat. nr. 141 wordt bewaard, worden de bladen 1731 gedateerd.
Pronk was met zijn vriend, de tekenaar Abraham de Haen in de maand juli 1731 van het westen op weg naar Kleef en Emmerik in Duitsland, zoals blijkt uit een schetsboekje van De Haen. Op 10 juli 1731 waren zij in Elden nabij Arnhem, volgens een schets die De Haen van het dorp maakte. Elden ligt circa vijftien kilometer van het kasteel Rosendael verwijderd. De twee tekenaars zullen diezelfde dag nog naar Rozendaal zijn getrokken, want er bestaat van de tekening met het kasteel Rosendael vanuit het oosten een versie door De Haen, waarop hij noteerde Roozendael, 10 Julij. De Haen tekende in een ander schetsboekje hetzelfde zuidaanzicht van het kasteel als Pronks tekening in het AHM (afb. a). De initialen cp geven aan dat De Haen zijn schets kopieerde naar een voorbeeld van Pronk. ( Ingrid Oud)