Tentoonstellingstekst
Dit is Isaac Israel Suasso, beter bekend als Antonio Lopes Suasso (1614-1685). Hij is een afstammeling van Portugese joden die hun land ontvluchtten en uiteindelijk hun heil zochten in het vrije Amsterdam. Suasso groeide uit tot een van de bekendste kooplieden en bankiers van Europa en werd vertrouweling van stadhouder-koning Willem III.
Tentoonstellingstekst
De bankier-koopman Isaac Israel Suasso, alias Antonio Lopez Suasso, emigreerde omstreeks 1652 naar de Republiek vanuit Frankrijk. Hij huwde in 1654 de Amsterdamse Violante de Pinto. Suasso was de vetrouweling van stadhouderkoning Willem III.
Tentoonstellingstekst
Dit marmeren beeld portretteert Antonio Lopes Suasso (1614-1685). Hij was één van Hollands bekendste kooplieden en de rijkste joodse Amsterdammer van Portugese afkomst in zijn tijd. De familie Lopes Suasso was één van de vele invloedrijke joodse families die om hun geloofsovertuiging uit Spanje en Portugal waren gevlucht. Velen vestigden zich in Amsterdam, dat bekend stond om haar tamelijk tolerante houding ten opzichte van immigranten, ook al hingen ze een ander geloof aan.
“In deze .. voortreffelijke stad leven alle mensen, van welke natie of secte ook, met de hoogste eensgezindheid samen.” - filosoof Benedictus de Spinoza (1632-1677)
Echter, de burgerrechten van joodse inwoners waren ook in Amsterdam beperkt; zo mochten zij bepaalde beroepen niet uitoefenen.
Dit beeld maakte deel uit van de schenking van de familie Suasso aan de stad Amsterdam. die wordt beheerd door het Amsterdams Historisch Museum.
Catalogus beelden AHM 1995
de Portugees-joodse familie Suasso vluchtte in de 17de eeuw om geloofsredenen naar Frankrijk. Isaac Israel Suasso, alias Antonio Lopez Suasso, later baron van Avernas-le-Gras, emigreerde omstreeks 1652 naar de Republiek. Hij huwde in 1654 de uit Amsterdam afkomstige Violante de Pinto en werd de vertrouweling van stadhouder-koning Willem III. Don Antonio is de stamvader van de Nederlandse tak van het geslacht Lopez Suasso.
Volgens overlevering zou de portretbuste door Artus Quellinus (1609-1668) zijn vervaardigd. Later werd Johannes Blommendael (ca 1645-ca 1703) als mogelijke maker genoemd. Op stilistische gronden wordt de buste thans aan Verhulst toegeschreven.