In het huidige Amsterdam is de fiets niet meer weg te denken uit het straatbeeld. Maar voor veel nieuwe Amsterdammers is dit vervoermiddel niet vanzelfsprekend. Daarom wordt sinds de jaren tachtig in verschillende buurtcentra en sportzalen fietsles gegeven aan vrouwen, in het bijzonder aan nieuwkomers. Het kunnen fietsen vergroot de mobiliteit en geeft de vrouwen een gevoel van onafhankelijkheid.
In Buurtcentrum Transvaal in Amsterdam Oost zette Rinie Schmidt, volwassenenbegeleidster, samen met vrijwilligers in de jaren 90 de eerste cursus op waardoor vrouwen na ongeveer twaalf lessen een fietsdiploma kunnen halen. Deze cursus wordt nu ook uitgevoerd door andere volwassen- begeleidsters. Ze krijgen eerst theorieles en oefenen in een gymzaal met fietsen, remmen, bochten maken. Vervolgens gaan ze als laatste les- onderdeel de straat op. Wanneer de vrouwen het fietsen onder de knie hebben, krijgen ze een officieel fietsdiploma.
Dit roze fietsje was de eerste fiets die door Buurtcentrum Transvaal werd gebruikt voor de fietsles. Tot 2000 hebben talloze vrouwen op dit fietsje hun eerste tochtje gereden. Tegenwoordig worden steeds vaker nieuwe fietsen aangeschaft voor de les. Een enkeling neemt zijn eigen fiets mee.