keurteken: A: Minervakop A
: keurkamer Amsterdam
gehalteteken: leeuw
: 2de gehalte
jaarletter: W: letter W
: W =1856
meesterteken?: JHS: letters JHS in vierkant
: JHS = Jacob Hendrik Schouten
: Verantwoordelijkheidstekens 1999, nr 54952
aankoop 1994-08-04
inv.nr. KA 19420.20
Bovenzijde steel en lemmet is gegraveerd met bladmotieven en C-voluten. Strooilepel opengewerkt met bladranken. Zeshoekig zilveren manchet verbonden met heft van roodbruine agaat, zeshoekig en uitlopend in stompe punt.
Met de welstand van de negentiende-eeuwse burgerij nam de behoefte aan comfort toe. Dit leidde onder meer tot een aanzienlijke uitbreiding van het assortiment tafelgerei. Deze kist met zijn kostbare inhoud illustreert die ontwikkeling op treffende wijze. De meeste onderdelen zijn bestemd voor het opdienen van verschillende soorten desserts. Het is echter niet onmogelijk dat de botervorkjes tevens gebruikt zijn als vleesvorkjes en dat met het saladecouvert ook wel fruit is opgediend. Daarnaast zouden het taartmes en de taartvork hebben kunnen dienen voor het serveren van meloen of vis.
De combinatie van zilver en agaat werd in de tweede helft van de negentiende eeuw vaker toegepast. Mevrouw S.A. Lopez Suasso-de Bruijn bezat een '[...] vischspaan met agaten heft [...]' (*Inventaris 1890, [p. 23]).
Soortgelijke garnituren werden later in de negentiende eeuw in wisselende samenstelling geleverd door de zilverfabriek van J.M. van Kempen en Zonen te Voorschoten (Archief Van Kempen/Begeer, Koninklijke [ca. 1880], pl. X en XI). ( Bert Vreeken)
Tentoonstellingstekst
Met de welstand van de 19de-eeuwse burgerij groeide de behoefte aan comfort. Dit leidde onder meer tot een grote uitbreiding van het assortiment tafelgerei. Dit rijk uitgevoerde zilveren schepwerk is voorzien van heften van agaat. De meeste onderdelen zijn bestemd voor het opdienen van verschillende soorten desserts.