Deze fiets is tijdens het uitbaggeren van de grachten naar boven gekomen. Het stalen ros moet daar geruime tijd hebben gelegen, gezien de mossels die op het frame zijn vastgegroeid. Het gebruik van de grachten als openbaar vuilnisvat is hardnekkig. Dit blijkt pas goed als bij strenge vorst de afgedankte matrassen en fietswrakken op het ijs blijven liggen, of als de grachten worden uitgebaggerd om de doorstroming te bevorderen.
Amsterdam is een echte fietsstad en telt 550.000 fietsen. Fietsen is in de stad de snelste manier om van A naar B te komen. De helft van alle verplaatsingen in de binnenstad en de negentiende-eeuwse wijken gebeurt per fiets. Sinds ca. 1920 is de fiets een vertrouwde verschijning in het Amsterdamse straatbeeld. ( Jacqueline Grandjean)
Fietsstad Amsterdam met wel 550.000 fietsen kent zijn eigen fietsenkerkhof: de gracht genoemd. Jaarlijks verliezen tientallen eigenaars hun fiets in de gracht door onoplettendheid, of worden ze met opzet in de gracht gegooid. Wanneer de grachten voor een betere doorvoer van boten worden uitgebaggerd, komen fietsen zoals deze mosselfiets weer naar boven. De vastgegroeide mossels bevestigen dat de fiets al lange tijd in het water heeft gelegen. De helft van alle verplaatsingen in de binnenstad van Amsterdam worden gefietst. ( Quirine van Aerts)