Processievaandel van moderne gebloemde zijde, waarin een aan twee zijden beschilderd doek uit 1555 met taferelen, met betrekking tot het Mirakel van Amsterdam. Op de voorzijde het vinden van de ongeschonden hostie in het vuur; op de achterzijde de processie waarin de hostie naar de Oude Kerk wordt gebracht.
In processies werden grote vaandels meegedragen. Ze waren al van verre te zien, boven de optocht uit. Dit vaandel is speciaal gemaakt voor de Sacramentsprocessies die tenminste twee keer per jaar werden gehouden, ter ere van het Mirakel van Amsterdam en het feest van Corpus Christi. Het vaandel werd niet alleen meegedragen, de processie is er ook op geschilderd. Zo moeten de zestiende-eeuwse Amsterdammers op hoogtijdagen door de straten hebben gelopen. De kerk op de achtergrond is de Oude Kerk. ( Anneke van de Kieft)
Tentoonstellingstekst
In 1345 zou in Amsterdam een wonder hebben plaatsgevonden. Op de plaats van dit sacramentswonder werd aan de kalverstraat een kapel gebouwd, de Heilige Stede. Deze bleef tot 1578 het centrum van de mirakelverering. Na 1578 werd dit offcieel verboden. Tijdens de processies op de sacramentsdagen werden onder andere vaandels meegedragen. Rond 1880 werd de viering van het Mirakel door de Stille Ommegang nieuw leven ingeblazen. Dit vaandel werd samen met een ander, tijdens de Stille Ommegang meegdragen. Om conservatorische redenen wordt afwisselend één van de twee vaandels getoond.
Amsterdam Museum, bruikleen Stichting Het Begijnhof Amsterdam