Tentoonstellingstekst
Deze bronzen windwijzer heeft vermoedelijk op het Admiraliteitsgebouw gestaan, waar momenteel hotel The Grand is gevestigd. Het Admiraliteitsgebouw werd op 18 april 1661 geopend als kantoor voor de grootste van de zeven Admiraliteiten. De Admiraliteit van Amsterdam was verantwoordelijk voor een deel van de oorlogsvloot, die konvooieerde handelsschepen in oorlogstijd en de kust controleerde om smokkel tegen te gaan. Er is sindsdien maar weinig aan het exterieur van het gebouw veranderd. Enkele wapens van de admiraliteit zijn verdwenen en van de vier windwijzers in de vorm van schepen zijn er nog maar twee over: dit exemplaar is er één van. ( Jacqueline Grandjean)
Catalogus beelden AHM 1995
deze windwijzer is lange tijd gehouden voor de tweede windwijzer van het Admiraliteitsgebouw, die in 1895 op de klokketoren van het Stedelijk Museum is geplaatst. ( Onno Boers)
Hotel The Grand is gevestigd in het oorspronkelijke kantoor voor de Admiraliteit dat op 18 april 1661 zijn deuren opende. Het exterieur van dit grootste kantoor van de zeven Admiraliteiten is vrijwel intact gebleven, maar de vier windwijzers die ooit op het gebouw stonden, zijn verwijderd. Er bestaan nog maar twee van deze windwijzers waarvan er hier een is. Het schip, een driemaster, legt duidelijk de relatie tussen de zee en de Admiraliteit van Amsterdam: deze was verantwoordelijk voor een deel van de oorlogsvloot die zowel smokkel probeerde te bestrijden als ook handelsschepen begeleidde in oorlogstijd. ( Quirine van Aerts)
Het huidige hotel The Grand heeft zich gevestigd in het oorspronkelijke kantoor voor de Admiraliteit, dat zijn deuren opende op 18 april 1661. Dit kantoor was de grootste van de zeven Admiraliteiten. Het exterieur van het gebouw is vrijwel intact gebleven, maar de vier windwijzers die oorspronkelijk op het gebouw stonden, zijn verwijderd. Er resteren nog slechts twee van deze windwijzers waarvan er hier een gepresenteerd is. De windwijzer in de vorm van een driemaster sluit uitstekend aan bij de functie van de Admiraliteit van Amsterdam. Deze was verantwoordelijk voor een deel van de oorlogsvloot die zowel smokkel probeerde te bestrijden als ook handelsschepen konvooieerde in oorlogstijd. De relatie tot de zee en de vloot zijn onmiskenbaar aanwezig.