signatuur/datering l.o.: P. v Ruyven / 1719
opschrift op achterzijde spieraam: No 16
: Suasso nr.
opschrift op achterzijde lijst: 8
inv.nr. SA 498 te zien in Huis Willet-Holthuysen, Herengracht 605, Amsterdam
Symmetrische opstelling van aardewerk met op de voorgrond een verzameling van grote en kleine delftsblauwe porseleinen vazen. Op de rechter en de linker vaas een papegaai, daarachter een console met bovenop blauwe pullen en langs de zijkanten een verzameling Chinese poppetjes. Dun geschilderd.
Herkomst
Museum Het Broekerhuis, Amsterdam; mevrouw S.A. Lopez Suasso-de Bruijn, Amsterdam, 1887; legaat van mevrouw S.A. Lopez Suasso-de Bruijn, Amsterdam, 1890.
Trefwoorden
37443
Catalogus AHM 1975/'79
De lexica vermelden dat Ruyven in 1716 overleed. Ons stuk is echter 1719 gedateerd. Hierop wees M.D. Ozinga, die tevens een archiefstuk citeerde waaruit blijkt dat Ruyven in mei 1719 stierf, dus zeer kort nadat ons schilderij ontstond.
Het lijkt bedoeld ter plaatsing op een schoorsteenmantel om zo de indruk te wekken dat daarop een rijke voorraad aan kostbare Chinese vazen is uitgestald. Aldus sluit Ruyven aan op de traditie van het Hollandse trompe l'oeil schilderij ofwel "bedriegertje". De heer H.J. Hijmersma deelt mee: de vazen zijn geheel westers van vorm doch met oosterse motieven versierd; zie over dergelijke aardewerk papegaaien als op ons schilderij: D.F. Lunsingh Scheurleer, in: Antiek 4, 1969/70, blz. 528 en 8, 1973/74, blz. 234. Verder wijst hij mij er op dat de vazen en de etagère zo sterk lijken op in of voor 1712 gepubliceerde prenten van D. Marot, dat Ruyven deze motieven aan deze prenten ontleend moet hebben (zie: P. Jessen, Das Ornamentwerk des Daniel Marot .., Berlijn 1892, blz. 139, 143; T.A. Strange, French Interiors, Furniture, decoration ..). Dit sluit goed aan op een door Ozinga gepubliceerde schriftelijke bron waarin sprake is van een door Ruyven naar ontwerp van Marot geschilderd plafond.
In 1861 prees Chr. Kramm Ruyvens "Zaal en zolderstukken" en daarvan met name "het fraaiste werk op het Koninklijk Lusthuis het Loo" (De levens en werken der Hollandsche .. Kunstschilders .. V, Amsterdam 1861, blz. 1369). Op Paleis Het Loo kent men echter thans geen werk van de meester (Dr. A.W. Vliegenthart, mondeling). Het enige andere schilderij dat van Ruijvens hand bekend is, is een gemerkte 'Haan met kippen' in het Rijksmuseum (cat. 1912, nr. 2090).
1978: Onlangs verwierf de Hannema de Stuers Fundatie te Heino een derde voluit gemerkt schilderij van de meester: een 1679 gedateerde beeltenis van een jongeman met een glas wijn (mogelijk een zelfportret).
Tentoonstellingstekst
Dit schilderij geeft een onderdeel van een wandbetimmering weer. Daarop staan Chinese beeldjes, Delftse faïence met Chinese decoratie. Ook zijn twee levende papegaaien afgebeeld.
Waarschijnlijk is het bedoeld als een schoorsteenstuk. Hoewel de vazen 'echt' lijken, komen ze in werkelijkheid niet voor, maar zijn ze uit allerlei vormen en decoraties uit Europa en China samengesteld.
Van Van Ruyvens hand zijn meer voorbeelden van illusionistische decoratie bekend.