hoogte: 21.8 cm; breedte: 23.7 cm; hoogte met lijst: 29.1 cm; breedte met lijst: 32.4 cm;
opschrift: Zeuner verf. 1773
bruikleen 1960-04
inv.nr. SB 5749 in depot
Herkomst
Verz. W.J.R. Dreesmann, Amsterdam (in ieder geval sinds 1942); vlg. W.J.R. Dreesmann, Amsterdam (Frederik Muller), 22/25-3-1960, nr. 514; gekocht door Stichting AHM; bruikleen van de Stichting AHM, 1960.
Voor de anatomische lessen van het chirurgijnsgilde werd in 1691 een nieuwe zaal gebouwd in de Sint Anthoniswaag op de Nieuwmarkt. Dit Theatrum Anatomicum was een ronde ruimte, die bekroond werd door een lichtkoepel. Om de snijtafel heen bevond zich een tribune met zit- en staanplaatsen. Hierdoor konden de bezoekers de ontleding goed volgen. Niet alleen de chirurgijns mochten toekijken bij deze openbare lessen. Prominente Amsterdammers, maar ook iedereen die maar een kaartje kon betalen, mochten bij dit jaarlijkse schouwspel aanwezig zijn. De ontledingen vonden meestal in de winter plaats. Op dat moment was het lijk het langst goed te houden. Dit was nodig omdat de openbare ontledingen meerdere dagen in beslag namen.
Tentoonstellingstekst
Jonas Zeuner was afkomstig uit de Duitse stad Kassel. Vanaf 1750 woonde hij in Amsterdam. Hij was een meester in de uitzonderlijke verre-églomisé-techniek. In dit procédé wordt de voorstelling op goud- of zilverblad gegraveerd en vervolgens tegen een glasplaat geplakt. Dit interieur van het Theatrum Anatomicum is Zeuners vroegst gedateerde werk met een Amsterdams onderwerp. De kunstenaar baseerde het op een gravure van Adolf van der Laan (ca. 1690?–1742) van omstreeks 1733.
Tentoonstellingstekst
Voor de anatomische lessen van het Chirurgijnsgilde werd in 1691 een nieuwe zaal gebouwd in de Sint Anthoniswaag op de Nieuwmarkt. Dit Theatrum Anatomicum was, een ronde ruimte, die bekroond werd met een lichtkoepel. Om de snijtafel heen bevond zich een tribune met zit- en staanplaatsen. In de nieuwe zaal was de rangorde strikt omschreven.
Jonas Zeuner was een meester in de uitzonderlijke verre-églomisé-techniek. In dit procédé wordt de voorstelling op goud- of zilverblad gegraveerd en vervolgens tegen een glasplaat geplakt.
Amsterdam Museum, bruikleen Stichting Genootschap Amsterdam Museum