Catalogue AHM 1975/'79
Opschrift op de vlag rechts: "VIGILA" (wees waakzaam). Beschreven door Van Dyk, die uitvoerig de verfijnde en gedetailleerde schilderwijze roent, als: "geschildert van A. Lion 1628 met negentien schutters". Dat hij inderdaad ons stuk bedoelde wordt zeker door zijn toevoeging dat in de achtergrond het schuttersstuk door Dirck Barendsz, ons cat.nr. 31, is afgebeeld (Van Dyk; Meyer).
Stellig is cat.nr. 256 hetzelfde schilderij als Schaep in 1653 vermeldde: "'t stuck genaempt .. inkomende aen de rechterhant Capn Jacob Pietersz. Hooghkamer, Lut. Pieter Jacobsz. van Rijn, geschildert Ao 1628 bij ..... Lyon" (Scheltema VIII). Deze "Lyon" is zeer waarschijnlijk de Jacob Lyon die herhaalde malen te Amsterdam als schilder wordt vermeld, o.a. in 1641 als ca. 54 jaar oud (Meyer). Vroeger was op het schilderij de naam "A LONT 1620" te lezen; dit opschrift bleek een latere toevoeging en werd in 1907 verwijderd (Scheltema 1864; Six 1886; cat. Rijksmuseum). Waarschijnlijk was het een foutieve transcriptie van een oorspronkelijke signatuur of bijschrift.
Tümpel constateert overeenkomsten met en veronderstelt invloed van de prenten in Jacob de Gheyns boek "Wapenhandelinge", waarvan de eerste editie verscheen in 1607. ( Albert Blankert)
Exhibition text
De schutters van kapitein Jacob Hooghkamer en luitenant Pieter van Rijn zijn afgebeeld in de zaal van de Voetboogdoelen. Op de achtergrond hangt een schilderij van Dirck Barentszn, dat nu te zien is in zaal 4. De renovatie van de doelen na 1620 vormde mogelijk de aanleiding tot nieuwe opdrachten voor schuttersstukken.
De vrijwel onbekende schilder Jacob Lyon beeldde de schutters ten voeten uit af. Opvallend is de nauwkeurigheid waarmee de wapens en de kostuums zijn geschilderd. Deze werden door de manschappen zelf bekostigd. Iets uit het midden staat de gebruikelijk elegante vaandrig, geflankeerd door de kapitein en de luitenant. Op zijn vaandel prijkt het motto "VIGIL[I]A" (waakzaamheid).
Zowel Jacob Pieterszn Hooghkamer (1578-1641), hier links met piek als Pieter Jacobszn van Rijn (1579-1639), rechts met partizaan, waren zijdelakenkoopman. Hooghkamer ging in 1638 failliet. Daardoor verloor hij zijn plaats als raad in de Vroedschap en moest hij zijn functie als kapitein neerleggen. Om hem voor armoede te behoeden werd hij benoemd tot concièrge van de Voetboogdoelen.
Exhibition text
De schutters van kapitein Jacob Hooghkamer en luitenant Pieter van Rijn zijn afgebeeld in de zaal van de Voetboogdoelen. Op de achtergrond hangt een schilderij van Dirck Barentszn (te zien in het musuem).
De praktisch onbekende Jacob Lyon portretteerde de schutters ten voete uit. Opvallend is de nauwkeurigeheid waarmee hij de wapens en de kostuums heeft geschilderd. Iets uit het midden staat de gebruikelijk elegante vaandrig, geflankeerd door de kapitein en de luitenant.
Op zijn vaandel prijkt het motto 'VIGILA' (wees waakzaam).
Zowel Jacob Pieterszn Hooghkamer (1578-1641), hier links met piek, als Pieter Jacobszn van Rijn (1579-1639), rechts met partizaan, waren zijdelakenkoopman. Hooghkamer ging in 1638 failliet. Daardoor verloor hij zijn plaats als raad in de Vroedschap en moest zijn functie als kapitein neerleggen. Om hem voor armoede te behoeden werd hij benoemd tot concièrge van de Voetboogdoelen.
Exhibition text
Kapitein Jacob Hooghkamer (in het midden, met piek) is zijdelakenkoopman en kapitein bij de schutterij. Maar tien jaar na het maken van dit schuttersstuk gaat hij failliet en verliest daarmee al zijn maatschappelijke posities. Hij moet de stadsregering uit en is kapitein af. Om hem voor armoede te behoeden, benoemt het bestuur van de Voetboogschutterij hem tot kastelein van hun gebouw. Daar herinnert dit schilderij hem aan betere tijden.