monogram linksonder: A.D.
opschrift onderkant lijst: J.H. Prins: plaatje
plakker op spieraam: 678 / [e
opschrift op de lijst: No 6 / V
aankoop 1957-01
inv.nr. SA 5953 in depot
Een aantal reizigers staat op het punt in een trekschuit te stappen die aan een brede, bestrate weg ligt gemeerd. Links op de achtergrond enkele grote schuren, rechts en in de verte enkele statige gebouwen. Blauwe lucht met wolkvorming. Nauwkeurige, enigszins starre schilderwijze.
Ondanks het duidelijke monogram A.D., stond het stuk tot dusver om onbekende redenen op naam van J.H. Prins (zie over hem bij cat.nr. 351).
In het midden in de achtergrond het huis Swanenburg. De zijgevel die in feite geheel vlak was, is foutief weergegeven met uitspringende risalieten: vergelijk cat. nrs. 198 en 508. De trekvaart tussen Amsterdam en Haarlem was geen directe verbinding, halverwege moesten de reizigers overstappen. ( Albert Blankert)
Exhibition text
De Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden was beroemd om haar doelmatig personenvervoer per trekschuit. Het gewest Holland met zijn vele steden had de meeste verbindingen. De oudste trekvaart, die tussen Amsterdam en Haarlem, dateert uit 1632. Over zogeheten jaagpaden langs de trekvaarten liepen de paarden die aan een lange lijn de schuiten voorttrokken.
Op de achtergrond is een der Gemeenlandshuizen van het Hoogheemraadschap Rijnland te zien. Dit gebouw, Swanenburg geheten, is tegenwoordig kantoor van een suikerfabriek.
Exhibition text
In de 17e en 18e eeuw verliep een zeer groot deel van het personenvervoer per trekschuit, een vaartuig dat door paarden (of mensen) werd voortgetrokken. Hiervoor werden allerlei kanalen gegraven. De eerste was de verbinding tussen Amsterdam en Haarlem in 1632. Bij Halfweg moesten de passagiers overstappen.