signatuur/datering rechtsonder op een papier: Jan Victors. / fc 1648
inv.nr. SA 8341 in depot
Tussen schuren achter een huis krijgt een man die bezig is een varken te slachten een glas bier aangereikt van een vrouw. Rechts spelen enkele kinderen, een jongen blaast een varkensblaas op, links een knecht en een meid.
Herkomst
Veiling John Crichton-Stuart (1793-1848), 2nd Marquess of Bute, Londen (Christie’s), 8 juni 1822, nr. 74, met pendant verkocht aan kunsthandelaar John Smith; van hem, samen met pendant gekocht door Adriaan van der Hoop, 1833; legaat aan de Stad Amsterdam, 1854; Museum Van der Hoop, 1854-1885; bruikleen aan Rijksmuseum, 1885-2004
Trefwoorden
38732
Behalve historische voorstellingen en portretten schilderde Jan Victors vele kleinfigurige dorpstaferelen. Hierin zijn doorgaans ambachtslieden in de weer met de dorpelingen. De wijze van uitbeelden van hun handel en wandel wijst op een moralistische strekking van de voorstellingen. Regelmatig terugkerende thema’s daarbij zijn vergankelijkheid en lijden, kwakzalverij en bedrog. Victors stopte in 1673 met schilderen en monsterde aan als ‘ziekentrooster’ bij de Verenigde Oostindische Compagnie.
Waarschijnlijk zijn De tandmeester en De varkensslachter door Van der Hoop opgevat als amusante weergaven van het leven van alledag. ‘Twee Voorstellingen van Victor, herwaarts gezonden door John Smith te London – 2600’ (gulden), schreef hij in 1833 bij de aankoop. De beide werken zijn sindsdien lange tijd als tegenhangers beschouwd, hoewel de dragers en de formaten verschillen, evenals de tijd van ontstaan.
Tentoonstellingstekst
Behalve historische voorstellingen en portretten schilderde Jan Victors vele kleinfigurige doprstaferelen. Hierin zijn doorgaans ambachtslieden in de weer mer de dorpelingen. De wijze van uitbeelden van hun handel en wandel wijst op een moralistische strekking van de voorstellingen. Waarschijnlijk zijn De tandmeester en De varkensslachter door Van der Hoop opgevat als amusante weergaven van het leven van alledag. 'Twee Voorstellingen van Victor, herwaarts gezonden door John Smith te London - 2600' (gulden), schreef hij in 1833 bij de aankoop.