tekst voorzijde: WV/ P /V/ O R /S/ 1766
: WV = Willem V; PVOR betekent Prins Van Oranje Rex
inscriptie achterzijde: 1789 / Ter/ Gedagtenis/ Van/ Den 2 July/ 1787
schenking 2014-12-16
inv.nr. 1409 in depot
Zilveren ring in ruitvorm waarbij op zilverfolie in goud een aantal letters zijn aangebracht. Aan de bovenzijde de letters WV, deze staan voor stadhouder prins Willem V (1748-1806). Hieronder de letters PVOR, deze betekenen Prins Van Oranje Rex. Vervolgens een portret van Willem V (en profile) met daarboven het jaar 1766, verwijzend naar het jaar dat de prins werd ingehuldigd tot stadhouder. De installatie en de feestelijkheden hiervoor vonden plaats rondom zijn achttiende verjaardag. De ring heeft verder een eenvoudig parelprofiel, aan de onderzijde voorzien van geschulpte boogjes, elk met van een rond gaatje. De achterzijde van de ring is voorzien van de volgende inscriptie: 1789/Ter Gedachtenis/Van/Den 2 july/ 1787.
De zilveren ring heeft een ruitvorm waarbij op zilverfolie in goud een aantal letters zijn aangebracht. Aan de bovenzijde de letters WV, deze staan voor stadhouder prins Willem V (1748-1806). Hieronder de letters PVOR, deze betekenen Prins Van Oranje Rex. Vervolgens zien we een portret van Willem V (en profile) met daarboven het jaar 1766, verwijzend naar het jaar dat de prins werd ingehuldigd tot stadhouder. De installatie en de feestelijkheden hiervoor vonden plaats rondom zijn achttiende verjaardag. De ring zelf heeft verder een eenvoudig parel-profiel, aan de onderzijde voorzien van geschulpte boogjes, elk met van een rond gaatje. De achterzijde van de ring is voorzien van de volgende inscriptie: 1789/Ter Gedachtenis/Van/Den 2 july/ 1787.
Deze inscripties hebben zeer waarschijnlijk te maken met de toenmalige eigenaar van de ring: mr. Marten Adriaan Beels (1728-1789). Deze zeer oranjegezinde patriciër werd op 1 februari 1787 geïnstalleerd als burgemeester van Amsterdam. In deze periode ontbrandde de strijd tussen de oranjegezinden en de patriotten. Hij werd samen met de andere burgmeesters afgezet op 21 april 1787: hij was net iets meer dan twee maanden burgemeester. Een maand later werd zelfs zijn huis door een ‘hollende bende’ patriotten geplunderd. De afgezette burgemeester kon zich ternauwernood redden uit zijn eigen huis doordat – hij had blijkbaar een voetblessure- zijn knechten hem op een stoel droegen en via het achterhuis hem naar de stal konden brengen. Een van zijn dochters heeft zelfs de nacht in de tuin moeten doorbrengen aangezien het gepeupel nog bezig was hun bezittingen te vernielen. Waar precies de datum 2 juli 1787 naar verwijst is (nog) niet geheel duidelijk. Het kan met de schermutselingen te maken hebben die in deze periode plaatsvonden in Amsterdam tussen de orangisten en de patriotten. Het jaar 1789 verwijst ongetwijfeld naar het moment dat Marten Beels opnieuw tot het hoogte ambt werd geroepen. Helaas was ook dit burgemeesterschap een kort leven beschoren aangezien hij enkele maanden later overleed op 31 maart 1789. Enkele dagen later werd hij begraven in de Westerkerk. ( Thijs Boers)