Anthonie van den Bosch (1763-1838) is geboren te Nijmegen, hij volgde kunstonderwijs op de Amsterdamse Stadstekenacademie. In eerste instantie werkte Van den Bosch als behangselschilder in de fabriek van Troost van Groenendoelen, toen de vraag naar behang kelderde werd hij docent in de tekenkunst. Van den Bosch tekende voornamelijk landschappen en buurtgezichten, maar maakte ook een aantal prenten naar Pieter Saenredam (1597-1665). In zijn latere leven werd hij bestuurder van tekengenootschap Kunst zij ons doel in Amsterdam.
Een collectie van 30 tekeningen (inv. nr. 1595 t/m 1624) van Anthonie van den Bosch is in 2015 geschonken aan het Amsterdam Museum. Conservator Tom van der Molen schrijft de groep toe aan Van den Bosch op basis van twee verso’s. Op deze verso’s is een proefdruk te zien van een prent naar een schilderij van het oude stadhuis van Amsterdam, gemaakt door Saenredam. Dit schilderij bevindt zich nu in het Rijksmuseum, als een bruikleen van de stad Amsterdam. De voltooide prent bevind zich in diverse collecties (waaronder het Amsterdam Museum) en is gesigneerd door Van den Bosch als drukker. Hierdoor kan er op basis van het voorkomen van de prent een toeschrijving aan Van den Bosch gedaan worden. Het lijkt aannemelijk dat hij proefdrukken van zijn prenten hergebruikte om op te tekenen. De onderwerpen van de groep tekeningen komt ook overeen met het prentwerk van Van den Bosch (bijvoorbeeld in de collectie van het Rijksmuseum). In de Hofstede de Grootfiches is ook te lezen dat de werken van Van den Bosch steeds eenzelfde soort onderwerp hebben als de groep tekeningen in het Amsterdam Museum.
De groep tekeningen is divers. Zo zijn er diverse dorpsgezichten, enkele interieurs, een genre werk van rokende mannen, natuurtekeningen en drie tekeningen met typisch Italiaanse scenes. Van den Bosch zal enkele werken van Nederlandse landschappen of locaties (bijvoorbeeld inv. nr. 1595 & 1619) naer het leven gemaakt hebben. Al zal dit niet voor alle werken zo zijn, er is bijvoorbeeld geen informatie dat de kunstenaar zelf in Italië is geweest. We weten ook dat Van den Bosch kopieën heeft gemaakt van werken van zeventiende-eeuwse meesters. De Italiaanse tekeningen (inv. nr. 1622 t/m 1624) zijn dan ook waarschijnlijk gekopieerd van andere tekeningen of schilderijen, dit was een gebruikelijke praktijk in de kunsten. Er lijkt geen samenhangend thema in de groep tekeningen te zitten. Doordat de werken in een oud album bewaard zijn gebleven lijkt het erop dat een verzamelaar de werken van Van den Bosch bij elkaar heeft gehouden.
( Mike Hermsen)
Deze aquarel is onderdeel van een schenking van dertig landschapstekeningen, bestaande uit gezichten op zowel de omgeving van Amsterdam, als op dorpjes en landschappen in het oosten van Nederland. Deze serie geeft een interessante blik op het leven in landelijke gebieden rond 1800. De aquarellen zijn toegeschreven aan prentmaker en tekenaar Anthonie van den Bosch (1763-1838) op basis van stijl en omdat een aantal van de aquarellen een opvallend verband hebben met het (gesigneerde) prentwerk van deze kunstenaar. In die prenten komen dezelfde onderwerpen en in enkele gevallen zelfs dezelfde composities voor. ( Sarah en Molen Remmerts de Vries, Tom van der)