Het Rad van (On)fortuin toont tien bedenkelijke mogelijkheden voor jongeren op een woning in de hoofdstad anno 2021. Een pijnlijk tijdsbeeld, want of je wil of niet, iedereen uit Amsterdam doet mee aan de loterij die onze woningmarkt is. Voor velen is dat jarenlang - gemiddeld meer dan 13 jaar - wachten op een sociale huurwoning. De kans op een betaalbare woning is minuscuul. Hans de Tweede en Tycho zien het ook bij zichzelf en de jongeren om hen heen. De kans op het vinden van een betaalbare woning is zo klein dat het winnen van de loterij haast realistischer lijkt. Dit laatste inspireerde ze om een rad van fortuin te maken, een vorm van loterij immers, waarbij de meeste 'prijzen' bedenkelijk zijn.
Toen daar op 12 september 2021 een massal woonprotest werd gehouden namen Hans en Tycho het Rad mee naar het Westerpark. Bij dit protest waren ruim tienduizend mensen aanwezig om hun frustratie over het woonbeleid te laten horen. Honderden mensen, waaronder politieke leiders als Jesse Klaver (GL) en Lilianne Ploumen (PvdA), gaven een slinger aan het Rad. Zo werd het een van de eyecatchers van het protest, veelvuldig gedeeld op zowel de sociale- als de traditionele media.
Hans de Tweede (1997) en Tycho (1994) bieden met een kritisch oog tegenwicht aan stedelijke verandering. Met humor proberen zij de schrijnende situatie voor de lokale jongeren te vatten. Met de nodige ervaring op het gebied van graffiti en straatwerk begeven zij zich zo op het pad van ongevraagde expressie en subversieve uitingen over thema’s zoals gentrificatie en andere veranderingen binnen de stad Amsterdam.
Het bedrag waarvoor het Amsterdam Museum het Rad in 2021 aankocht was overigens gebaseerd op de toenmalige prijs van de gemiddelde huurwoning in Amsterdam. ( Tom van der Molen)