opschrift binnenzijde van diverse delen: x/ x/ x: drie andreaskruizen boven elkaar
: verwijzing naar gebruik binnen Amsterdamse schutterij
onbekende verwerving
inv.nr. KA 13700.1/10
Pronkharnas samengesteld uit een borst- en rugstuk, dijstukken met links twaalf en rechts twaalf geledingen, schouder- en armstukken, helm en halskraag. De schouderstukken bestaan elk uit zes geledingen. Het harnas is rijk beëtst, waarbij nauwelijks ruimte onbenut is gelaten. Alle onderdelen zijn langs de randen lijn- of kabelvormig geciseleerd. De velden zijn gedecoreerd met verticale de vorm van het harnas volgende banden met diverse trofee- en fantasiernotieven en zijn aan weerszijden afgezet met kabelciselering. Op het borststuk ter hoogte van het sleutelbeen en pop het schouderstuk alsmede op de dijstukken zijn twee medaillons aangebracht van een alkaar aankijkende man- en vrouwportret. Daarnaast zijn op de voor- en achterzijde van het schouderstuk twee cartouches zichtbaar. Dit is, op de voorzijde, één met een vrouw met schild en één met een man. Op de achterzijde is dit één met een ridder met schild en één met een ridder met schild en dolk. Alle delen zijn met riempjes aan elkaar verbonden. Deze riempjes bevatten rozetvormige klinknagels.
Gedecoreerd met biezen en 'mops and brooms'. Het borststuk met zwikvulling engel; onder de hals aardbol met P. Het rugstuk met zwikvulling rankenputto; onder de nek aardbol met opzij LB.
In de jaren zeventig van de zestiende eeuw bestelde de Amsterdamse schutterij vele harnassen in Noord-Italië. Dit exemplaar is waarschijnlijk vervaardigd in Brescia. Het is een zogenaamd pronkharnas, bestaande uit tien verschillende onderdelen om alle delen van het lichaam te beschermen. De harnassen werden gedragen door de infanterie van de schutterij: militairen te voet. Zij moesten de stadsmuren en –poorten beschermen en orde handhaven in Amsterdam. Tijdens de jaarlijkse kermis in september toonden de schutters zich in volle, glanzende wapenrusting aan de stad. Naarmate de kracht van vuurwapens sterker werd, werd het harnas geleidelijk aan meer een statussymbool dan bescherming. ( Sarah Remmerts de Vries)
Stichting Rijksmuseum Muiderslot, in bruikleen van het Amsterdam Museum