De Beurs van Berlage, geopend in 1903, luidde de nieuwe tijd op het gebied van vormgeving in. Bouwmeester H.P. Berlage was verantwoordelijk voor het gebouw zelf, maar óók voor het interieur, van klokken, tapijten tot stoelen. De vormgeving van deze stoel uit de Beurs was baanbrekend: onopgesmukt en eenvoudig. ( Annemarie den Dekker)
Exhibition text
Deze stoel is afkomstig uit de vergaderzaal van de Kamer van Koophandel in de Beurs van Berlage. Alle door Berlage ontworpen stoelen in de vergaderzaal, waarvan dit er een is, hadden een vaste rangorde naar belangrijkheid en functie. Stoelen voor burgemeester en wethouders, zoals dit exemplaar hebben een hoge rugleuning en dragen ook het stadswapen. De overige stoelen voor de leden hebben een lagere rugleuning en geen stadswapen. Stoelen voor personeel en publiek zijn lichter en hebben zelfs geen armleuningen.
Berlage zag de imposante vergaderzaal niet alleen als een vergaderzaal voor de leden van de Kamer van Koophandel, maar ook een ruimte voor officiële recepties en internationale ontvangsten van Burgemeester en wethouders van Amsterdam. Op deze manier zou de handelsbeurs tegelijkertijd een publieksfunctie vervullen. Berlage had al vóór de opening van de beurs, in mei 1903, het merendeel van het meubilair ontworpen. Bij de opening waren slechts vijf stoelen voltooid. In 1911 nam de Kamer van koophandel haar intrek in de beurs en waren alle de stoelen gereed. ( Jacqueline Grandjean)