opschrift kelk: DE SOCIETEIT VAN SURINAME/
pontilmerk onderzijde voet
monogram kelk: EE: ineengevlochten spiegelmonogram
bruikleen 1960-04
inv.nr. KB 850 in depot
Helder kleurloos glas. Conische voet. Basisknoop. Balusterstam met dubbele rij gedraaide luchtbellen, twee knopen en een langgerekte luchtbel. Conische kelk met afgeronde basis. Op kelk het wapen de Sociëteit van Suriname, gehouden door twee indianen met pijl en boog, staand op een grondje met plamboom. Boven wapen het opschrift: DE SOCIETEIT VAN SURINAME/. Het sociëteitswapen is samengesteld uit drie onderdelen: het gekroonde stadswapen van Amsterdam, gehouden door twee leeuwen, een medaillon waarin een zeilende driemaster, de letter W op de achtersteven voerend, en het wapen van de familie Van Aerssen van Sommelsdijck. Tussen de twee onderste wapens een spiegelmonogram met letter E en een indiaan met pijl en boog.
Op de kelk het wapen van de Soci‰teit van Suriname, met daarnaast twee indianen met pijl en boog. Boven wapen het opschrift: DE SOCIETEIT VAN SURINAME/. Het soci‰teitswapen is samengesteld uit drie onderdelen: het gekroonde stadswapen van Amsterdam met twee leeuwen, een medaillon waarin een zeilende driemaster en het wapen van de familie Van Aerssen van Sommelsdijck. Tussen de twee onderste wapens een spiegelmonogram met letter E en een indiaan met pijl en boog.
De West-Indische Compagnie besloot in 1683 om twee derde van haar aandeel in de kolonie Suriname te verkopen. In de toen opgerichte Socit‰it van Suriname participeerden de West-Indische Compagnie, Amsterdam en Cornelis Van Aerssen van Sommelsdijck (1637-1688) elk voor een derde deel. In 1770 verkocht de familie Van Aerssen van Sommelsdijck haar aandeel in de onderneming aan de stad Amsterdam. Uiteindelijk bezaten de West-Indische Compagnie en Amsterdam elk een belang van vijftig procent in de Soci‰teit. ( Annemarie den Dekker)
Exhibition text
Het opschrift luidt: “De Societeit van Suriname”. Geflankeerd door Indianen zijn in radgravure de wapens geslepen van Amsterdam, Suriname en de familie Van Aerssen van Sommelsdijk.
Amsterdam Museum, bruikleen Stichting Genootschap Amsterdam Museum