omschrift voorzijde: Mr. Gerrit Hooft Burgemeester en Raad en Hester Hinloopen vereend 28 juny 1707
signatuur keerzijde: I.G. HOLTZHEY fec
tekst keerzijde: De goede god / die'tal doet leeven / komt ons dit gulde / feest te geeven: / zyn naam zy lof / en dank gesyt / van nu tot in der / eeuwigheit. / Gun heer ons / kinderen en neeven / dit selve lot / te zien herleeven.
schenking 1885
inv.nr. PA 598 in depot
Beeld voorzijde: Altaar met daarop cijferletter 'L' met familiewapens van Hooft en Hinloopen, daarboven twee ineengeslagen handen, waarboven drie engelen zweven met het wapen van Amsterdam, pijlenbundel en anker.
Beeld keerzijde: Alziend oog waaronder opschrift binnen twee takken
Origin
Collectie Hendrik Salm; veiling 25 januari 1864, nr. 2630 voor fl 7 aangekocht door G.A. Heineken; schenking 1885 aan stad Amsterdam.
Burgemeester Gerrit Hooft (1684-1767) was net als zijn echtgenote Hester Hinlopen (1689-1767) een telg uit een rijke Amsterdamse koopmansfamilie. Zij behoorden tot de gegoede burgerij van Amsterdam, een wereld waarin iedereen elkaar kende, met elkaar huwde en elkaar de bal toespeelde.
De festiviteiten ter gelegenheid van hun gouden bruiloft in 1757 zijn uitvoerig beschreven. De genodigden waren vanaf drie uur welkom in de grote zaal van het Oudezijds Herenlogement. Eerst werd een middagmaaltijd genoten. Om tien uur ’s avonds ging men opnieuw aan tafel, die voor 46 personen was gedekt met in het midden een ‘uitmuntend fraei Tafelcieraard’. Dit suikerwerkstuk was tien voet lang, drie voet breed en zeven voet hoog. Toen het op tafel werd gezet weergalmde de lucht van een algemeen gejuich, zowel van de bruiloftsgasten als van toeschouwers buiten het Herenlogement. Het kunstwerk werd niet opgegeten, maar stond na het feest in de etalage van de confiturier Adriaen Kok.
( Frans Weijer)