opschrift plint voetstuk: J:B: Hoffinger de Wespin/ Inv: et Fecit/
: = Jean Baptiste Louis Hoffinger de Wespin (1735 [ca.1788- onbek.] -onbek.)/bron: Citroen 1993, p.60
waarborgteken rand onderzijde voetstuk: zwaardje
: zwaardje in gebruik sinds 1813
opschrift voetstuk: le Juste Fleurira, comme le palmier/ il Croitra comme le Cedre du Liban,/ Encore Porteront ils, des fruits/ dans la Viellesse, toute blanche;/ ils seront pleins de Seve & se/ tiendront verds./ .PSEAME 92/
opschrift linkerzijde voetstuk: 17 8/27 88./
schenking 1885
inv.nr. PA 654 in depot
Voorzijde: borstbeeld driekwart en face van Hendrik Hooft Daniëlszn, gekleed in burgemeesterstenue en met statiepruik met bef, op gewelfd voetstuk tegen ovale achtergrond met opstaande rand. Tekst op voorzijde voetstuk.
Keerzijde: drie schroefuiteinden.
Origin
Collectie M.E. Houck; veiling G.Th. Bom, 23 maart 1863, nr. 1286, voor fl 30 aangekocht door G.A. Heineken; schenking 1885 aan stad Amsterdam.
De geportretteerde stelt Hendrik Hooft Daniëlszn. (1716-1794) voor, de democratisch-patriottisch gezinde burgemeester van Amsterdam in de jaren tachtig van de achttiende eeuw. Hij genoot onder de bevolking grote populariteit en gold als de verpersoonlijking van de patriotse idealen. 'Vader Hooft' werd hij genoemd. Zijn beeltenis sierde talloze (draag)insignes als deze. Welke prent Hoffinger de Wespin als voorbeeld heeft gebruikt is niet met zekerheid te zeggen. Mogelijk betreft het een gravure door A. Bochers (Ritsema van Eck 1995, p. 446 afb.).
Het portretje is twee keer gedateerd: 27 augustus 1788, en 17 augustus voor diegenen die de Juliaanse kalender niet volgden. Mogelijk hebben deze data betrekking op het vernederende huldeblijk dat een commissie uit de Waalse Gemeente aan de stadhouder en diens echtgenote - die een officieel bezoek aan Amsterdam brachten - moest betonen. Zie: Inleiding De Roever, p. X.
Het opschrift luidt in vertaling: De rechtvaardige zal groeien als een palmboom, opschieten als een ceder van de Libanon; zij zullen in de ouderdom nog vrucht dragen, fris en groen zullen zij zijn (Psalm 92:13-15). Deze versregels zijn toepasselijk voor de Patriotten die in de herfst van het voorafgaande jaar een bittere nederlaag hadden geleden. Zij putten troost uit de vergelijking met bomen die zouden groeien en vruchtdragen, tegen alle politieke verdrukking in.
Zie voor twee soortgelijke portretminiaturen van burgemeester Hooft en George Hendrik de Wilde: cat.nr. PA 2726, KA 7965. Zie over zilveren politieke voorkeur in de Patriottentijd: Veenhoven-van Borssum Buisman 2000, p. 269-276. ( Bert Vreeken)