opschrift op spieraam: 39
opschrift op papier in handen van geportretteerde: Jaarzang / ... 21 [?] ... Jaarig / Beurs v / .. augus
: slaat op: op het tweede eeuwgelijde der Beurs van Amsterdam [?] zie: Jaarboek der stad Amsterdam voor 1834 p. 111 in doc.map
: moeilijk leesbaar
inv.nr. SA 4849 in depot
Heer met vlezig gelaat en krullend haar, tot het middel afgebeeld, het lichaam driekwart, het hoofd éénkwart naar rechts, een vage glimlach om de mond. Hij draagt een zwarte jas en zgn. vadermoorder met een kanten jabot. In de rechterhand houdt hij een gedeeltelijk opgerold, beschreven papier.
Origin
Aankoop t.b.v. Museum Willet-Holthuysen, 1956.
Keywords
38072
Catalogue AHM 1975/'79
Er bestaat een precies met het schilderij overeenkomende gravure, waarop de figuur eveneens naar rechts is gewend en die het onderschrift draagt: "A. de Lelie. pinx R. Vinkeles. sculp / CORNELIS LOOTS / Lid van het Hollandsch Instituut" (F. Muller, Beschrijvende catalogus van 7000 portretten van Nederlanders .., Amsterdam 1853, nr. 3297 c; exemplaar van de prent op RKD).
Cornelis Loots (1765-1834) bereikte, als zoon van onbemiddelde ouders, op een handelskantoor de positie van boekhouder. In 1796 werd hij als zelfstandig makelaar beëdigd. Bekend raakte hij als vrijdenker en patriottisch "dichter der Bataafsche Republiek". Zijn vers "De Batavieren ten tijde van Julius Caesar" uit 1805 leidde, vanwege de politieke aspecten ervan, bijna tot zijn arrestatie. Later werd hij benoemd tot lid van het Koninklijk Nederlandsch Instituut en van de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde. Behalve poëzie schreef Loots ook proza en toneelstukken (zie: MOLHUYSEN IV, kol. 931).