Pieter Cornelisz. Hooft, in driekwart, naar de rechterzijde gewend, in het bruin en zwart gekleed, om de hals een brede kanten kraag, aan de linkerhand een grijze handschoen en manchetten om de handen.
Origin
Van kunsthandelaar Jeronimo de Vries, als Michiel van Mierevelt, gekocht door Adriaan van der Hoop, mei 1837; legaat aan de Stad Amsterdam, 1854; Museum Van der Hoop, 1854-1885; bruikleen aan Rijksmuseum, 1885-1972
Dit portret van de beroemde Amsterdamse dichter en geschiedschrijver Pieter Corneliszn Hooft (1581–1647) is een kopie naar het schilderij door Michiel van Mierevelt (Universiteit van Amsterdam). Bij aankoop in 1837 voor 280 gulden zag Van der Hoop het nog als origineel.
Catalogue AHM 1975/'79
Opschrift op achterzijde: P.C. HOOFT. Staat te boek als "School V. Miereveld". Is echter een kopie naar een gravure, die gesigneerd is "M. v. Mierevelt pinx. J.M. Quinkhard delin. A. Houbraken sculp." Op prent en schilderij staat de figuur naar rechts gewend. Uit het onderschrift van de prent blijkt dat is voorgesteld: "Pieter Corneliszoon Hooft, Ridder van St. Michiel, Drost van Muide, Baljuw van Goeilandt, etc." Verder staat er onder de gravure een vierregelig lofdicht op Hooft door B. Huydecoper (gegevens naar exemplaar op RKD).
Op één of meer exemplaren van de prent staat dat Hooft in 1629 op 46 jarige leeftijd is weergegeven (zie: HOLLSTEIN XIV, blz. 42, nr. 78). Andere portretten van Hooft zijn cat.nrs. 394 en 395. ( Albert Blankert)
De beroemde Amsterdamse dichter en geschiedschrijver Pieter Corneliszn Hooft (1581-1647) werd in de zeventiende eeuw Drost van Muiden. Hij is ook te zien op het grote schilderij van De Muiderking, dat erboven hangt. Kruseman, de schilder van het groepsportret, baseerde zich voor Hoofts beeltenis op dit kleine portret. Het is een verkleinde kopie naar het levensgrote schilderij door Michiel van Mierevelt (1567-1641) in de verzameling van de Universiteit van Amsterdam. Bij de aankoop in 1837 voor 280 gulden zag Van der Hoop het nog als een origineel: ‘Een zeer fraai portret van den Drossaert Hooft door Mierevelt, uitmuntend bewerkt, zeer uitvoerig en fyn.’ ( Norbert Middelkoop)