Landschap met huizen waaronder links van het midden een polderhuis. Centraal in het beeld schuitenoverhaal. Op de voorgrond water, waarin twee schuiten en enige baders. Rechts op de achtergrond een vaart, waarover een bruggetje met links daarvan een molen. Rechts van deze vaart, de tegenwoordige Hobbemakade, zou later het Rijksmuseum verrijzen. Blauwe lucht met vooral rechts wolkvorming. Rechtsachter twee jongens in het kostuum van het Amsterdamse Burgerweeshuis.
Origin
Veiling Amsterdam (F. Muller), 28 november 1911, nr. 15 (als Jan van der Heyden); aangekocht van Willy C.J. Kock, Amsterdam, 1960.
Volgens opgave veiling cat. 1911 toen vals gemerkt als Jan van der Heyden. Drs. B. Bakker deelt mee: "De Boerenwetering (nu Ruisdaelkade-Hobbemakade) bracht oorspronkelijk, net als de Amstel, overtollig water van het Hollandse laagland in het IJ, via de latere N.Z. Voorburgwal en het Spui. In later tijd werd hij afwateringskanaal voor de Binnendijkse Buitenveldertse Polder. Hij loosde in de Buitensingel via een (hier achter het Polderhuis verscholen) sluis; de warmoezeniers uit de polder brachten hun bootjes over een overtoom in de nu gedempte Mennonietensloot, die ter plaatse eveneens uitkwam in de Buitensingel. Op het zo gevormde "eilandje" stond het Polderhuis, waar het polderbestuur bijeenkwam.
We zien op de voorgrond de Mennonietensloot, met het Polderhuis (gesloopt in 1924) en de overtoom, links op de achtergrond de huizen langs de Buitensingel en rechts op de achtergrond de Slijpmolen en de Stadlanderbrug op de hoek van de Zaagmolensloot, nu Albert Cuypstraat. De Stadlanderbrug was genoemd naar de herberg Stadlander die daar stond, een geliefde pleisterplaats voor de talrijke stedelingen die zich ´s zomers naar buiten lieten roeien met een tentschuitje, zoals er hier een is afgebeeld.
Jan ten Compe heeft de Boerenwetering ook getekend, staande op de Stadlanderbrug, met in de verte de overtoom (Gemeentearchief, Top. atlas, M 27-10). (Zie: J. van Eck, De Amsterdamsche Schans en de Buitensingel, Amsterdam 1948, p. 185-186; de afb. t.o. p. 204, een anonieme tekening, geeft hetzelfde punt weer als ons schilderij; L. Jansen, De Binnendijksche Buitenveldertsche Polder, in: Ons Amsterdam 17, 1965, p. 10-15)." ( Albert Blankert)