Dit imposante gebouw is het Paleis voor Volksvlijt, dat in 1864 voltooid wordt op het Frederiksplein. Het initiatief komt van arts en weldoener Samuel Sarphati, die het Londense Crystal Palace als voorbeeld neemt. In het industriepaleis worden concerten gegeven, toneelvoorstellingen gehouden en beurzen georganiseerd. Zo begint ook de Rijwiel- en Automobiel-Industrie (RAI) in dit gebouw. Hoewel het Paleis, dat voornamelijk uit staal en glas bestaat, onbrandbaar wordt geacht, brandt het in 1929 tot de grond toe af. Tegenwoordig staat op dezelfde plek het omstreden gebouw van de Nederlandsche Bank. ( Sarah Remmerts de Vries)
Exhibition text
In 1852 richtte de Amsterdamse arts en projectontwikkelaar Samuel Sarphati (1813-1866) de Vereniging voor Volksvlijt op. Sarphati nam het initiatief tot de bouw van een enorm tentoonstellingsgebouw, het Paleis voor Volksvlijt. In 1864 werd zijn industriepaleis, een schepping van de architect Cornelis van Outshoorn (1812-1875), geopend. Het bouwwerk - een voor die tijd gewaagde ijzer- en glasconstructie - was geïnspireerd op het Crystal Palace in Londen (1851). Hoewel onbrandbaar geacht, brandde het Paleis, waarin ook concerten en toneelvoorstellingen werden gegeven, in 1929 tot de grond toe af.
Dit imposante gebouw is het Paleis voor Volksvlijt, dat in 1864 voltooid wordt op het Frederiksplein, waar tegenwoordig de Nederlandsche Bank staat. Het initiatief komt van arts en projectontwikkelaar Samuel Sarphati, die het Londense Crystal Palace als voorbeeld neemt. In het industriepaleis worden concerten en toneelvoorstellingen gegeven en beurzen gehouden. Zo begint ook de Rijwiel- en Automobiel-Industrie (RAI) in dit gebouw. Hoewel het Paleis, dat voornamelijk uit staal en glas bestaat, onbrandbaar wordt geacht, brandt het in 1929 tot de grond toe af. Nu staat op dezelfde plek De Nederlandsche Bank. Velen zouden dat graag platgooien en het Paleis weer herbouwen. ( Sarah Remmerts de Vries)