Op dit schilderij van Jacobus Pelgrom is de gasfabriek van de Amsterdamsche Pijp-gaz Compagnie afgebeeld (1840-1850).De moderniteit van de gasfabriek wordt benadrukt door het zicht op windmolens, symbolen van een voorbije tijd. De fabriek stond tussen 1829 en 1887 aan de Schans, de latere Marnixstraat en produceerde gas voor verlichting. ( Annemarie den Dekker)
Waar Nederland eeuwenlang afhankelijk is geweest van wind, turf en hout voor zijn energievoorziening, komt daar halverwege de 19de eeuw een nieuwe energiebron bij: steenkool. Uit kolen kan vervolgens weer een tweede energiebron worden gewonnen, namelijk gas. Amsterdam krijgt zijn energie van de Amsterdamsche Pijp-Gaz Compagnie, die sinds 1825 gas uit steenkool stookt. De fabriek staat aan de Schans, destijds nog onbebouwd, maar inmiddels midden in de Jordaan. De moderne werkelijkheid van rokende fabriekspijpen dringt zich op en levert een sterk contrast op met de historische windmolens in de verte. ( Sarah Remmerts de Vries)
Exhibition text
De fabriek van de APGC stond tussen 1829 en 1887 aan de Schans, de latere Marnixstraat, ter hoogte van de Elandstraat. Pelgrom gebruikte het hooggelegen perspectief om de gasfabriek op het voormalige bolwerk Nieuwerkerk onder de aandacht te brengen. De moderniteit van de gasfabriek wordt extra onderstreept door het zicht op maar liefst negen windmolens, symbolen van een voorbije tijd.
Exhibition text
Gas en licht
De Amsterdamsche Pijn-Gaz Compagnie produceerde sinds 1825 gas voor verlichting. Vanaf 1834 werd het gas gestookt uit steenkool. Om aan de monopolie-positie van de leverancier een einde te maken, nam Amsterdam in 1897 de gasvoorziening in eigen hand.
De fabriek van de APGC stond tussen 1829 en 1887 aan de Schans, op het voormalige bolwerk Nieuwerkerk, nu ter hoogte van de Elandstraat. De moderniteit van de gasfabriek wordt onderstreept door het hoge standpunt van de schilder en het zicht op maar liefst negen windmolens, symbolen van een voorbije tijd.