In de stroom van Belgische vluchtelingen die Nederland na het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog overspoelt, bevinden zich ook kunstenaars. De Vlaamse schilder Gustave de Smet belandt met zijn gezin in Amsterdam, waar hij onder invloed van Hollandse kunstenaars zoals Jan Sluyters zijn schilderstijl ontwikkelt. Deze kleurrijke voorstelling van het Vondelpark op karton is onderdeel van zijn experimenten met abstracte vormen en felle kleuren. Waarschijnlijk schildert De Smet het ter plaatse. Zijn werk wordt zo gewaardeerd dat het al gauw tentoongesteld wordt in het Stedelijk Museum Amsterdam. ( Sarah Remmerts de Vries)
Exhibition text
De Vlaamse schilder Gustave de Smet bracht na het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog enkele jaren in Amsterdam door. Contact met Hollandse kunstenaars, met name Jan Sluyters en Leo Gestel, zorgde ervoor dat hij zijn postimpressionistische stijl opgaf ten gunste van cubisme en expressionisme.
Exhibition text
De Vlaamse schilder Gustave de Smet bracht na het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog in 1914 enkele jaren in Amsterdam door. Contact met Hollandse kunstenaars, met name Jan Sluyters en Leo Gestel, zorgde ervoor dat hij zijn postimpressionistische stijl opgaf ten gunste van cubisme en expressionisme.
Van de Smet zijn veertien Amsterdamse stadsgezichten bekend. Zijn kleurrijke impressie van het Vondelpark op karton is waarschijnlijk ter plaatse vervaardigd.
Gustave de Smet schildert het Vondelpark op een zonnige dag in 1915. Hij experimenteert met licht, kleur en vorm. Net als vele honderdduizenden Belgen vlucht hij aan het begin van de Eerste Wereldoorlog naar Nederland. Voor De Smet betekent zijn verblijf in Amsterdam ook de confrontatie en kennismaking met nieuwe stromingen in de schilderkunst, zoals expressionisme, fauvisme en kubisme. In 1922 keert hij terug naar België. ( Anneke van de Kieft)