Bicker is wat soberder gekleed dan zijn vrouw Clara Magdalena Dedel, maar zijn bepoederde pruik met krullen, die zijn oren goeddeels bedekt, en het staartje in een zakje, laten zien dat ook hij de Franse mode volgde - de stijl die het modebeeld overheerste.
Origin
Legaat Jkvr. J.C. Bicker-douairière J.J. van Winter, Amsterdam, 1878; in bewaring bij Jhr. D. Bicker, 1878-1881; bruikleen aan het Rijksmuseum, 1881
Toen de Zwitserse portrettist Jean Etienne Liotard gedurende de jaren 1756-‘57 in Amsterdam verbleef, maakte hij deze portretten van Henrick Bicker en diens echtgenote Clara Magdalena Dedel, die toen 25 en 20 jaar oud waren. Hiervóór had hij in Den Haag al enkele edellieden en invloedrijke politici vereeuwigd, maar ook in Amsterdam viel hij in de smaak bij de rijke bovenlaag van de bevolking.
Henrick Bicker (1722-1783) was een telg uit een invloedrijke Amsterdamse familie. Zijn grootvader, Mr. Henrick Bicker (1649-1718), was in 1713 burgemeester van de stad en zijn vader in 1739 schepen. Ook Henrick Bicker had politieke ambities. Door in 1745 te trouwen met Clara Magdalena Dedel (1727-1778), die uit een vooraanstaand geslacht stamde, deed hij een stap in de goede richting. In 1748 was hij voor de eerste maal schepen, maar zijn politieke carrière kwam al vroeg tot een einde toen hij in september van dat jaar werd ‘geremoveerd’ door stadhouder Willem IV, in een poging een einde te maken aan de corrupte financiële en politieke praktijken in Amsterdam. Ook Henricks vader, van wie bekend was dat hij volop deelnam aan de gangbare ambtenhandel, werd toen verwijderd uit het bestuur van de stad. Desondanks bleef Henrick Bicker een invloedrijk man, wat hij vooral te danken had aan zijn lidmaatschap van de vermaarde, door zijn grootvader Andries Pels (1655-1731) opgerichte bankiersfirma Pels & Soonen.
Niet alleen de keus om zich te laten portretteren door Liotard, die immers zeer populair was in gegoede kringen, maar ook de kleding die de Bickers dragen, getuigt van een grote trendgevoeligheid. Clara’s blauwe satijnen japon heeft een diep décolleté en is afgezet met zwart bont. Als eye-catcher draagt zij een kostbaar ogende, met diamanten ingelegde strikbroche, waaraan een grote parel hangt. Het gepoederde haar (een pruik?) is ingevlochten in de modieuze tête-de-mouton stijl, en de rosetjes hierin zijn gemaakt van dezelfde stof als het lint met ruches dat met een strik om haar nek is bevestigd. Bicker is wat soberder gekleed, maar zijn bepoederde pruik met krullen, die zijn oren goeddeels bedekt, en het staartje in een zakje laten zien dat ook hij de Franse mode volgde – de stijl die het modebeeld overheerste.
Catalogue AHM 1975/'79
Tegenhanger van het volgende nr. In de bovenvermelde monografie over Liotard wordt ten onrechte vermeldt dat beide stukken gedateerd zijn. Kopieën zijn cat. nrs. 250 en 251.
Hendrick Bicker (1722-1783) was koopman en bankier en woonde op de Herengracht. Hij bekleedde diverse bestuurlijke functies. In 1748 werd hij door Prins Erfstadhouder Willem IV ontzet uit het ambt van schepen (zie: ELIAS I, blz. 361). Cat. tent. Arnhem vermeldt onze cat. nrs. 248 en 249 voor het eerst als "op perkament"; voordien werd steeds "papier" als drager genoemd. ( Albert Blankert)