Het beeldje is een verkleinde kopie van het Amsterdamse Lieverdje dat sinds 1960 op het Spui staat. Carel Kneulman maakte dit onbevangen straatjochie als grap in gips, waarna een groep Amsterdammers zich beijverde om het beeld in brons te laten uitvoeren en hem een definitieve plaats op het Spui te bezorgen. Sinds die tijd was het Lieverdje middelpunt van vele ludieke acties, door onder anderen de Provo’s en de Dolle Mina’s, die in de jaren ‘60 en ‘70 veelvuldig in Amsterdam plaatsvonden.
Ook nu nog blijkt die grijnzende jongenskop uit te dagen tot creativiteit, zo kun je hem ‘s ochtends aantreffen met een keurige stropdas om, gehuld in een koningsmantel, of helemaal bont beschilderd. Qua stijl is het Lieverdje een uitzondering in het werk van Kneulman. Deze kopie is geschonken door de erfgenamen van Han Lammers, in de roerige jaren ‘70 wethouder in Amsterdam.
Exhibition text
Het beeldje is een verkleinde kopie van het Amsterdamse Lieverdje dat sinds 1960 op het Spui staat. Carel Kneulman maakte dit onbevangen straatjochie als grap in gips, waarna een groep Amsterdammers zich beijverde om het beeld in brons te laten uitvoeren en hem een definitieve plaats op het Spui te bezorgen.
Het sigarettenbedrijf Hunter Cigarette Company zorgde voor de financiën. Sinds die tijd was het Lieverdje middelpunt van vele ludieke acties, door onder anderen de Provo's, de Dolle Mina's, die in de jaren '60 en '70 veelvuldig in Amsterdam plaatsvonden. Dit beeld is geschonken door de familie van Han Lammers, in de roerige jaren '70 wethouder in Amsterdam.
Het Lieverdje van Carel Kneulmans, een bronzen beeld van een onbevangen Amsterdams straatjochie, staat sinds 1960 op het Spui. Vanaf dat moment is het Lieverdje het middelpunt geweest van vele ludieke acties, door onder meer Provo en de Dolle Mina’s. Dit beeldje is een verkleinde kopie van het origineel. ( Sarah Remmerts de Vries)