Strijd voor vrouwenkiesrecht
In 1922 mochten vrouwen in Nederland voor het eerst stemmen. Dat is minder dan een eeuw geleden. In 1919 werd het algemeen kiesrecht voor vrouwen ingevoerd. Het algemeen kiesrecht van mannen was al in 1917 ingevoerd. Daarvoor mochten alleen rijke mannen stemmen.
De Vereeniging voor Vrouwenkiesrecht was opgericht in 1894, met als presidente Aletta Jacobs. Het was revolutionair dat er alleen vrouwen in het bestuur zaten. Deze Vereniging heeft, samen met de Vereeniging van Staatsburgeressen, het vaandel geschonken aan de collectie van de stad op 8 maart 1929, tien jaar nadat hun strijd succes had gehad.
( Annemarie de Wildt)
Catalogustekst
Sinds de datum 8 maart door de Verenigde Naties in 1978 als feestdag werd erkend, wordt deze dag ook in Nederland door veel vrouwengroepen gevierd. Internationale Vrouwendag werd voor het eerst uitgeroepen op een internationale vrouwenconferentie in Kopenhagen in 1910. Als vaste datum werd gekozen voor 8 maart omdat twee jaar eerder op die dag in de Verenigde Staten een massale staking plaatsvond van vrouwen in de textiel- en kledingindustrie voor een achturige werkdag, betere arbeidsomstandigheden en kiesrecht.
De strijd om algemeen kiesrecht was absoluut speerpunt, ook in Nederland. De Vereeniging voor Vrouwenkiesrecht telde tal van plaatselijke afdelingen, zoals ook in Amsterdam. Het vaandel van deze vereniging werd aan ons museum geschonken in 1929; het recht voor vrouwen om te kiezen én gekozen worden, was toen al jaren ingevoerd. De schenkingsdatum was 8 maart – dat kan toch geen toeval zijn… Als schenker worden in oude paperassen twee namen genoemd: de Vereeniging voor Vrouwenkiesrecht en de Vereeniging van Staatsburgeressen. ( Frans Oehlen)
Vaandels zijn de trots van vakbonden, sportverenigingen of belangenverenigingen, zoals ook die van verenigingen voor vrouwenkiesrecht. De van oorsprong militaire traditie van vaandels is in de 19de eeuw door allerlei emanciperende groepen overgenomen. Het lijkt wel of iedereen aan het einde van de eeuw achter een vaandel aan marcheert. De vaandels zijn statussymbolen, vervaardigd van kostbare stoffen en geborduurd met gouddraad. De belettering is fors zodat de teksten ook van afstand goed leesbaar zijn. ( Sarah Remmerts de Vries)