Mantel van goudkleurig leer. De enkellange hele cirkelrok is in 12 uitlopende banen geknipt. De schouderpas en de bovenkant van de mouwen zijn bedekt met rozetten in verschillende kleuren goud- en zilverkleurig leer. Op de rok zijn applicaties aangebracht van sluipende luipaarden.
Deze mantel, gedragen door zijn echtgenote Mathilde den Doelder (1938-1977), heeft de schilder Carel Willink geïnspireerd tot een groot schilderij: 'Afscheid van Mathilde' dat door Fong Leng officieel werd onthuld, met een daarvoor speciaal vervaardigd kleed (zie KA 16714).
Herkomst
Carel en Mathilde Willink; aankoop veiling Amsterdam, Sotheby Mak van Waay, 1979-03-19, nr. 9
Ontwerpster en kunstenares Fong Leng (1937) geldt als ‘la grande dame’ van de Nederlandse mode. Met eigenzinnige creaties en wervelende modeshows verwierf zij in de jaren ’70 en ’80 van de twintigste eeuw grote bekendheid. Haar uitbundige stijl kenmerkte zich door het combineren van verschillende materialen en het toepassen van handwerktechnieken. Studio Fong Leng, haar boetiek in de Amsterdamse P.C. Hooftstraat, werd zeer geliefd onder de Nederlandse high society. Mathilde Willink, echtgenote van schilder Carel Willink, liep bijvoorbeeld graag in Fong Lengs opvallende creaties. Tegenwoordig is Fong Leng vooral actief op het gebied van beeldende kunst en interieurdesign. ( Sarah en Dekker Remmerts de Vries, Annemarie den)
Een van de topstukken uit de collectie van het Amsterdam Museum en één van Fong Lengs beroemdste creaties is de goudkleurige Luipaardmantel. Op de lange –en loodzware- mantel van goudkleurig leer zijn applicaties aangebracht van luipaarden die door gekleurd gras heen sluipen. Mathilde Willink (1938-1977), bekendste klant en vriendin van Fong Leng, kreeg de mantel van haar man Carel Willink (1900-1983) cadeau. Regelmatig verscheen zij in deze creatie in het Amsterdamse straatbeeld. Onder de mantel droeg Mathilde alleen een kort broekje met ruches. Met haar lengte van 1.90 meter, gekleed in de ontwerpen van Fong Leng was zij een opvallende verschijning wier foto’s regelmatig in de pers verschenen. Andere vrouwen kochten ook wel dit soort extreme stukken van Fong Leng, maar het verschil met Mathilde was dat zij er rekken vol
van had. Ze liep er niet alleen in, ze leefde erin.
Willink heeft Mathilde meerdere malen geportretteerd. In 1975, toen hun relatie ten einde liep, schilderde hij haar ten voeten uit in de mantel. Hij gaf het werk de titel 'Afscheid van Mathilde' mee. De luipaardmantel is na het overlijden van Mathilde in 1979 geveild bij Sotheby Mak van Waay. Het Amsterdam(s Historisch) Museum heeft de mantel toen aangekocht. ( Annemarie den Dekker)
Op de lange loodzware mantel van goudkleurig leer zijn applicaties aangebracht van luipaarden die door gekleurd gras heen sluipen. Mathilde Willink krijgt het kledingstuk cadeau van haar man, de schilder Carel Willink. 1.90 meter lang en gekleed in de extravagante creaties van haar vriendin Fong Leng, is Mathilde een opvallende verschijning in het Amsterdamse straatbeeld en vaak het mikpunt van de roddelpers. ( Anneke van de Kieft)