Gezicht op een kalm, in de voorgrond donker water tussen kades, in de verte afgesloten door een klapbrug, die samen valt met de vrij lage horizon. Rechts aan de overkant van het water, dat door zeilschepen en roeiboten bevaren wordt, vult een koepelkerk een flink deel van het beeld, opgevolgd door een rij huizen tot aan de brug.
Herkomst
Aangekocht van kunsthandel Houthakker, Amsterdam, 1963.
In de achtergrond links de Haarlemmer Sluis met daarachter het IJ, in het midden boven de huizen uit de Haringpakkerstoren. ( Albert Blankert)
Tentoonstellingstekst
De Ronde Lutherse Kerk, een ontwerp van Adriaan Dortsman (1625–1682), werd gebouwd tussen 1668 en 1671.
Links verschaft de Haarlemmersluis de toegang van het Singel tot het IJ. Kleine vaartuigen zoals beurtschepen, los- en laadschepen, voeren door deze sluis het Singel op om hun goederen af te leveren. De meeste pakhuizen en markten lagen om die reden aan de grachten. De Ronde Lutherse Kerk was de tweede grote kerk voor de lutherse gemeente in Amsterdam. Als gebaar aan zijn geloofsgenoten hief de koning van Zweden geen belasting op de uit zijn land uitgevoerde platen koper. In het midden is de Haringpakkerstoren te zien. Deze werd in 1829 afgebroken.
Tentoonstellingstekst
Niet-calvinistische protestanten mogen vrij hun godsdienst uitoefenen. Rond 1670 zetten de lutheranen hun tweede grote kerk in Amsterdam neer. Een toren mogen ze van de calvinisten niet bouwen, vandaar die enorme koepel. Het dak wordt bedekt met Zweeds koper, waarover ze van de Zweedse koning geen belasting hoeven te betalen. Cadeautje van een geloofsgenoot.